+36304177429 info@datad.hu

Az elektromos autó gyártókkal és egyéb elektronikai cégekkel osztaná meg a Daisy telefonszétszedő robottechnikáját az Apple – adja hírül a Reuters hírügynökség. A vállalat szeretne egy zárt körű gyártóvá válni, mely már nem kell a bányásziparhoz fordulnia nyersanyagokért.

Már korábban írtunk arról, hogy az Apple többszáz Daisy nevű robottal szedi szét a használt iPhone-okat és bontja le őket az értékes ásványi anyagokra, hogy azokat az újabb készülékek gyártásánál újból felhasználják.

Texasi robotok

A robotok a texasi Austin külterületén egy nem túl szép raktárban dolgoznak, és óránként 200 használt iPhone-t képeset szétszedni. A robot -80 Celsius fokos levegővel választja el a telefon akkumulátorát az eszköztől, majd kicsavarozza a csavarokat és az össze belső modult szétszedi. Innen az alkatrészeket egy másik helyen dolgozzák fel és nyerik ki belőlük az értékes nyersanyagokat.

A 100 ezer telefon szétszedése után a következő mennyiségű nyersanyagokat kapják: 1500 kg alumínium, 1,1 kg arany, 6,3 kg ezüst, 32 kg ritka fémek, 83 kg tungsten, 1000 kg réz, 29 kg ón, 790 kg kobalt, 1400 kg acél.

Zárt körű gyártó szeretne lenni

Az Apple-nak a szétszedő robotokkal két célja van: egyrészt szeretne zárt körű gyártóvá válni, ami egyes szakemberek szerint eléggé ambiciózus cél. A zárt körű gyártó azt jelenti, hogy minden elektronikai eszköz gyártásához szükséges fém, ásványi anyag, nemesfém vagy egyéb különleges anyagot a robotok által szétszedett készülékekből nyerjék ki, ne kelljen újabb, külső forrásból származó nyersanyagokat felhasználniuk.

Az almás gyártó már egy sor eszközében újrahasznosított nyersanyagot használ: például az ón, kobalt és a ritka nyersanyagokat mind-mind újból felhasználják az új eszközök gyártásakor. Az elektromos autók népszerűségének növekedésével azonban az iparnak sokkal nagyobb mennyiségű ásványokra lesz szüksége, így a gyártóknak érdemes minden kis forrás kihasználniuk.

Másokkal is megosztaná

A második cél, hogy a Daisy robottechnológiát más gyártókkal is megossza és az elektromos autók gyártói is egy hasonló robot segítségével hasznosítsák újra az elhasznált autó akkumulátorok összetevőit, melyek most ugye lítium alapúak. Azonban a szkeptikusok szerint inkább az almás gyártónak olyan eszközöket kellene készítenie, amit könnyedén meg lehet javítani, így hosszabb ideig lehetne használni őket.