+36304177429 info@datad.hu

A Microsoft elleni kibertámadás, amely tavaly év végén indult és az idei év elejéig húzódott, először úgy tűnt, mintha a támadók csupán limitált sikerrel jártak volna. Azonban a Microsoft későbbi kommunikációi feltárták, hogy orosz hackerek, az APT29, ismertebb nevén Cozy Bear, Nobelium vagy Midnight Blizzard, jelentősen több adathoz fértek hozzá, mint amit eredetileg gondoltak.

A támadók, akik korábban a SolarWinds incidensével is összefüggésbe hozhatóak, elsősorban az e-mailekre összpontosítottak, de a Microsoft belső üzenetei és bizalmas dokumentumai is a kezükbe kerülhettek. Ez jelentős aggodalmat keltett, mivel az ilyen típusú adatok felhasználhatóak további támadásokra, manipulációra vagy akár kémtevékenységre.

 

 

A támadás felfedezése óta a Microsoft többször is frissítette nyilatkozatait a helyzet súlyosságáról. Kezdetben azt állították, hogy a hackerek nem fértek hozzá kritikus ügyfélkörnyezetekhez, termelési rendszerekhez, forráskódokhoz vagy MI-rendszerekhez. Ezt követően azonban a cég elismerte, hogy a támadók valóban hozzáfértek bizonyos ügyfelek levelezéséhez és egyéb érzékeny adatokhoz.

Az ügy komolyságát jelzi, hogy a Microsoft elnöke, Brad Smith, a kongresszus előtt is meg kellett jelennie, hogy válaszoljon a kibertámadás és annak kezelése kapcsán felmerülő kérdésekre. Az eset rávilágított a kiberbiztonsági stratégiák fontosságára és arra, hogy még a nagy technológiai vállalatok is sebezhetőek lehetnek ilyen jellegű támadásokkal szemben.

A cég továbbra is folyamatosan értesíti az érintett ügyfeleket a helyzet fejleményeiről és arról, hogyan védekezhetnek a jövőbeni hasonló fenyegetésekkel szemben. A Microsoft emellett erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megerősítse biztonsági rendszereit és megelőzze a hasonló esetek ismétlődését.

Forrás: www.hwsw.hu