+36304177429 info@datad.hu

Az Apple 2019-ben újította meg környezetvédelmi programját, ennek keretén belül többszáz Daisy robotot állított munkába. A robotoknak egy feladatuk van: szétszedni a már rossz, javíthatatlan telefonokat és újrahasznosítani összetevőiket.

A világ egyik legnagyobb technológiai vállalata, a kaliforniai székhelyű Apple 2019 tavaszán újította meg környezetvédelmi programját, mely az elektronikai készülékeinek újrahasznosítását tűzte ki céljául. Az Apple Trade In program hazánkban sajnos nem működik, pedig nagyon jó kezdeményezésről van szó.

Így adhatjuk le a régi készüléket

A megszokott módon, a használt elektronikai eszközöket – legyenek azok mobiltelefonok, számítógépek, laptopok, tabletek vagy okosórák – egy számítástechnikai boltban le lehet adni, vagy ingyenesen postán el lehet küldeni a gyártónak. A régi készülékért pénzt is kapunk, ezt vagy beszámolják az új vásárlásakor, vagy pedig egy ajándékkártyára töltik fel. Hogy egy-egy készülék mennyit ér, azt a program hivatalos weboldalán ismerhetjük meg. A régi készüléket akkor is beküldhetjük, ha nem fizetnek érte. Az oldalon arra is tanácsot adnak, hogy adatainkat hogyan mentsük le a használt készülékekről.

Óránként 200 iPhone

Ami a használt készülékekkel ezentúl történik, az az igazán érdekes. A lehetőségekhez mérten, a kisebb hibákkal rendelkező készülékeket kijavítják és alacsonyabb áron értékesítik őket. Ezeket nem használt, hanem újracsomagolt néven maga a gyártó értékesíti boltjaiban. (Ha használt mobiltelefon vásárlásán gondolkozol, akkor ezeket a tippeket kövesd.) A menthetetlen eszközöket azonban szétszedik, apró alkatrészeire bontják és minden lehetséges nyersanyagot újrahasznosítanak.

A gyártó slágertermékére, az iPhone-okra pedig külön telefon szétszedő automatát állítottak hadrendbe. A Daisy névre hallgató robot óránként 200 iPhone-t képes szétszedni. A világon óránként több mint 30 ezer új iPhone talál gazdára, így van utánpótlás. A robot összese 15 különböző modellel tud elbánni, működését az alábbi YouTube videón lehet látni.

Ha a robotnak sikerült 100 ezer telefont szétszednie, akkor azokból a következő nyersanyagokat nyerte vissza: 1500 kg alumínium, 1,1 kg arany, 6,3 kg ezüst, 32 kg ritka fémek, 83 kg tungsten, 1000 kg réz, 29 kg ón, 790 kg kobalt, 1400 kg acél. Ezeket az anyagokat az új készülékek gyártásakor használja fel az Apple. A legutóbb ismert adatok szerint 2018-ban az almás gyártó 7,8 millió Apple eszközt dolgozott fel, ezzel 48000 köbméternyi szeméttől kímélve meg a Földet. Ha a Daisy non-stop működik, akkor majdnem 21 nap alatt képes feldolgozni ezt a 100 ezernyi mennyiséget.

Nemcsak az Apple, hanem a Dell is igyekszik újrahasznosított anyagokból gyártani az új termékeit, ahogy erről a DATAD blogján már írtunk.