+36304177429 info@datad.hu

A Blancco saját kutatása ijesztő adatokat mutat ezen a téren. Az adattörlés piacán vezető cég szakértői online piacterekről vásároltak 120 használt merevlemezt és mobil eszközt. A használt merevlemezek 48 százalékán találtak felhasználható adatot. A mobileszközök 40 százaléka pedig több ezer email üzenetet, SMS-t, azonnali üzenetet, híváslistát, fotókat és videókat tartalmazott. Az uniós döntéshozók megalkották az egységes európai adatvédelmi törvényt, amely kezeli a tarthatatlan helyzetet.

A GDPR(General Data Protection Regulation )megoldásai

Az adatszivárgás veszélye nem függ a cég méretétől, a kis és nagy vállalkozást egyaránt érintheti. A céges adatkezelési szabályzat –melynek megléte törvényi előírás – segíthet ennek megelőzésében. Például kötelezővé teheti az adattitkosítás használatát. Pontosan szabályozhatja, hogy az alkalmazott saját tulajdonú elektronikai eszközét hogyan használhatja vállalati környezetben. Leírja, mi történik a saját eszközön tárolt adatokkal, miután az alkalmazott kilép a cégtől. Szintén fontos kötelezettség adatvédelmi biztost kinevezni, annak érdekében, hogy a szabályzatban leírtakat be is tartsák.

Gépcseréhez szakértői segítséget vegyünk igénybe

Nagyon sok vállalkozás külső szakértő céget kér fel régi IT eszközeinek selejtezéséhez, újra hasznosításához, ezzel időt és pénzt takarítva meg. Az erre a feladatra megfelelő cég kiválasztásakor vegyük figyelembe adatkezelési módszereit is: milyen adattörlési, adatmegsemmisítési technikát használ az adott cég, mielőtt tovább értékesíti a hardvereket? Ha nem adja el ezeket újra, akkor hogyan semmisíti meg az adott hardvert, például merevlemezt, mi történik a rajtuk lévő adatokkal?

A cégen belüli veszélyek

Attól, hogy egy adott IT eszköz a cégen belül van, még mindig nincs teljes biztonságban. Előfordul, hogy az eszközök egyik alkalmazottól a másikhoz kerülnek, ekkor is érdemes átvizsgálni, milyen adatokhoz férhet hozzá, vagy állíthat vissza az új tulajdonos egy nem szakszerű adattörlés után. A felsővezető korlát nélküli adathozzáférése nem biztos, hogy vonatkozik a középvezetőre is. Az adatokra, a készülékek titkosítására – főleg a könnyen hordozható, mobileszközök esetében – figyelni kell. Hiszen évente több millió eszközt lopnak el, hagynak el szerte a világban, szaporítva a veszélyes adatvédelmi incidensek számát.

Vigyázz adataidra, és nyugodtan alszol

A mai adatvezérelt világban nem ritka, hogy egy cég értéke adataiban rejlik. Ha azok kikerülnek a cégtől idegen kézbe, konkurenciához, netán eltűnnek, az komoly üzleti veszélyforrást jelent. A munkatársakban is tudatosítani kell, az adatoknak köszönhetően van munkahelyük, sajátjukként vigyázzanak rájuk.
Nem mellékesen az új európai adatvédelmi szabályzat (GDPR) komoly büntetések kiszabását helyezi kilátásba, az adatvédelmi szabályok megszegéséért.