+36304177429 info@datad.hu

Már korábban írtunk arról, hogy az adatok titkosítása nem helyettesíti az adatok szakszerű fertőtlenítését, a titkosítás csak megnehezíti, de nem teszi lehetetlenné az adatok teljes törlését. Nemrég egy olyan biztonsági hibára derült fény, melynek kihasználásával vissza lehet nyerni a TPM-ben tárolt titkosítási kulcsokat. A hiba milliárdnyi informatikai eszközt érint.

A legütősebb érv, amit az adatok szakszerű fertőtlenítése ellen gyakran felhoznak üzleti partnereink, az az, hogy az adatokat eleve titkosítva tárolja az adott adathordozón, így rajta kívül senki más sem tud hozzájutni az adatokhoz. Az esetek többségében valóban igaz, hogy a titkosítottan tárolt adatokból idegenek semmilyen hasznosítható információt sem tudnak kinyerni. A gyakrabban előforduló sérülékenységek miatt azonban az a biztos, ha az adatokat szakszerűen, jegyzőkönyvezve, tanúsítottan véglegesen töröljük.

Hiba csúszhat bele

A titkosítást emberek készítik, emiatt nagyon könnyen hiba csúszhat belé. Egy biztonsággal foglalkozó kutatócsoport nemrég fedezte fel a Trusted Platform Module harveres és szoftveres titkosítás hibáját. A TPM egy speciális biztonsági megoldás, hardver vagy szoftver alapú, melyet úgy találtak ki, hogy akkor is megvédje az érzékeny adatokat (tanúsítványokat, titkosítási kulcsokat), amikor egyébként az operációs rendszer a bűnözők befolyása alatt van. A TPM technológiát milliárdnyi számítógépben, laptopban, szerverben, okostelefonban, IoT eszközben megtalálható. Egy időzítés alapú támadás segítségével a TPM lapkában lévő adatok mindenki számára elérhetővé válnak. A hiba az STMicroelectronics gyártotta TPM lapkákat és a firmware alapú, Intel TPM titkosítást érinti.

Korábbi cikkünkben két ismert titkosítási sérülékenységről számolhattunk be. A Windows operációs rendszerekbe alapból beépített Bitlocker titkosítási eljárásról kiderült, hogy firmware-beli hiba miatt könnyen feltörhető kulcspárokat generált a rendszer. A problémát tovább fokozza, hogy nem könnyű ezt a hibás firmware-t frissíteni – már ha eszébe jut ez a rendszergazdának.  A 2017-ben feltárt hibához vannak frissítések, ezen a linken lehet megnézni, hogy a különböző hardverekhez honnan, hogyan kell azt telepíteni.

Ide is csúszott egy hiba

A méltán népszerű Western Digital titkosítási eljárásába is hiba csúszott, ezen a linken olvashatják el az összes hibát. Egyet kiemelünk: a titkosításban a sózás technológia arra szolgál, hogy a gyenge jelszavakat lenyomatait megváltoztassák, úgy, hogy a hackerek ne ismerjék fel, ne tudják visszafejteni, Ehhez azonban változó vagy módosítható sóra van szükség, amit az eredeti gyenge jelszóhoz kevernek. A WD merevlemezei a sózáshoz három betűből álló, nem módosítható karaktert használnak: WDC.