+36304177429 info@datad.hu

Miért kell adatfertőtlenítés is a titkosítás mellé?

Adataink titkosított tárolása csak megnehezíti, de nem teszi lehetetlenné az adatokhoz való hozzáférést. Az adatok titkosítása csak kiegészíti, de nem helyettesíti az adathordozók fertőtlenítését.

Az adatok vagy a merevlemezek titkosítása fontos eszköz az adatszivárgás elleni küzdelemben, az értékes adatvagyon házon belüli tartásában. Az adatok titkosítása azonban hamis biztonságérzet kialakulásához is vezethet, gyakori az az elképzelés, hogy ezután már könnyen hátra dőlhetünk, semmi teendőnk sincs, adatainkhoz végképp csak az illetékes fér hozzá.

Ez sajnos nem így van. Aki biztosra akar menni, az a korábban titkosított merevlemezeket is felülírással fertőtleníti eladás, továbbadás előtt. A titkosítás használata azt jelenti, hogy tudatos IT vezető vagy cégvezető van a vállalatnál, aki nem szeretné, hogy az adatok könnyen kiszivárogjanak a vállalattól. A titkosítás hozzásegít ahhoz is, hogy picit nyugodtabban alszunk éjjel, nem aggódunk feleslegesen.

Amikor viszont a merevlemez életciklusa végéhez ért, leselejteznénk, a titkosítás mellett az adatot szakszerű eltávolításáról is gondoskodnunk kell. A titkosítás a gyakorlatban egy jelszót jelent, amit adathalászat, fenyegetés vagy csak egy ajándék sör hatására elárulhat nekünk az adatgazda. A titkosítási technológiák sem mindig jelentenek bombabiztos adattárolást, időnként kiderül, hogy komoly biztonsági rés tátong egyik vagy másik technológián.

Ezek a titkosítási hibák ismertek

A Windows operációs rendszerekbe alapból beépített Bitlocker titkosítási eljárásról kiderült, hogy firmware-beli hiba miatt könnyen feltörhető kulcspárokat generált a rendszer. A problémát tovább fokozza, hogy nem könnyű ezt a hibás firmware-t frissíteni – már ha eszébe jut ez a rendszergazdának.  A 2017-ben feltárt hibához vannak frissítések, ezen a linken lehet megnézni, hogy a különböző hardverekhez honnan, hogyan kell azt telepíteni.

A méltán népszerű Western Digital titkosítási eljárásába is hiba csúszott, ezen a linken olvashatják el az összes hibát. Egyet kiemelünk: a titkosításban a sózás technológia arra szolgál, hogy a gyenge jelszavakat lenyomatait megváltoztassák, úgy, hogy a hackerek ne ismerjék fel, ne tudják visszafejteni, Ehhez azonban változó vagy módosítható sóra van szükség, amit az eredeti gyenge jelszóhoz kevernek. A WD merevlemezei a sózáshoz három betűből álló, nem módosítható karaktert használnak: WDC.