+36304177429 info@datad.hu

Rengeteg adatot generálunk nap mint nap, így nem csoda, ha gyorsan elfogy a hely a merevlemezen vagy már nem vagyunk képesek újabb fotót készíteni – mert nincs tárhely a telefonon. Ahogy évente egészségi állapotunkat is megvizsgáljuk, érdemes évente egyszer – mondjuk tavaszkor – nagytakarítást tartani adataink között is.

Nemcsak egészségünkre, hanem adatainkra is vigyáznunk kell. Az éves egészségügyi állapotfelméréshez hasonlóan évente egyszer adataink között is végezzünk nagytakarítást – erre a tavasz első hónapja igazán jó kifogást biztosít.

Van biztonsági mentés az adatainkról?

Az első dolog, amit az emberek egy égő házból kimenekítenének, azok a fotók. Ennek ellenére, digitálisan tárolt emlékeinkkel nem bánunk körültekintően, hiszen az emberek gyakran csak azután gondolnak biztonsági mentés készítésére, miután adataik egy részét elveszítették, netán ellopták.

A legegyszerűbb, ha egy külső merevlemezre mentjük adatainkat. Ennek két hátulütője van: emlékezni kell, hogy rendszeresen mentsük ki adatainkat. Az is hátrány, hogy a külső merevlemezt is ugyanott tároljuk, mint a számítógépet – vagyis tűz esetén mindkettő elpusztulhat.

Felhő alapú szolgáltatásokra is bízhatjuk adatainkat, ennek előnye, hogy az adatmentés automatikusan történik, az adatokat meg tőlünk földrajzilag távol tárolják, így, ha az eredeti adatok elpusztulnak, a felhő szolgáltatásban megmaradnak. Hátrányuk, hogy előfizetéses szolgáltatásokról van szó, amit rendszeresen fizetni kell.

Harmadik megoldás egy olyan háttértároló vásárlása, mely vezeték nélkül csatlakozik a számítógéphez, és automatikus mentéseket végez. Ezek neve Network Attached Storage vagy NAS, egyszeri befektetésként 70-80 ezer forint körül kezdődik az áruk, beállításuk is igényel némi informatikai szaktudást. De legalább nem kell folyamatos előfizetést fizetnünk.

Letöröltük a digitális porcicákat?

Digitális porcicának nevezzük azt a digitális maradékot, melynek semmi haszna, csak valamiért ott felejtődtek számítógépünkön. A digitális porcicák között találhatunk elfelejtett letöltött fájlokat, ősrégi emailekhez csatolt dokumentumokat, törölt alkalmazások után fennmaradt fájlok. Nemcsak fölöslegesen foglalja a helyet a gépen, egy idő után gépünket is lassíthatja.

Szerencsére, a nagy operációs rendszerek gyártói – Apple, Google, Microsoft – figyelnek erre a jelenségre, így operációs rendszerük része a digitális porcica takarító.

Windows 10 operációs rendszer esetében a Start menü Settings System majd Storage menüpontban érhető el ez a lehetőség.

iOS esetén (High Sierra vagy későbbi verziónál) az About this Mac / Storage és majd Manage menüpont segíthet.

Android esetében az Oreo verziótól későbbi rendszerek esetében a Settings / Storage & Memory majd a Free up Space lehetőséget kell választanunk.

Az Apple telefonok vagy táblagépek esetén a Settings / General / iPhone Storage a kiindulási pont.

A legújabb frissítést is telepítettük?

A szoftvergyártók rendszeresen frissítik operációs rendszerüket, telefon és számítógép esetébe egyaránt. Ezeknek az ingyenes frissítéseknek a célja, hogy jobban és szebben dolgozzunk, miközben a legújabb biztonsági kockázatok ellen is védettek vagyunk. Néha utáljuk őket, mert a kedvenc beállításunkat vagy menüpontunkat eltüntetik, vagy a megszokott kinézetet megváltoztatják. De ez mind nem ok arra, hogy ne telepítsük a legújabb frissítéseket. Hiszen a gyártó elégedett vásárlót szeretne, akinek gépe biztonságban és hatékonyan, gyorsan működik. Ezeket a célokat szolgálják a frissítések is.