+36304177429 info@datad.hu
Phobos Ransomware veszélyei az amerikai infrastruktúrákra

Amerikai kiberbiztonsági és titkosszolgálati szervezetek figyelmeztetnek, hogy a Phobos ransomware jelentős fenyegetést jelent a nemzeti és alapvető infrastruktúrák biztonságára. A támadók különböző módszereket és stratégiákat alkalmaznak ennek a zsaroló szoftvernek a elterjesztésére.

A RaaS (Ransomware, mint Szolgáltatás) keretein belül működő Phobos több célterületet vesz célba, mint például a helyi és állami kormányzati épületeket, sürgősségi reagáló szolgáltatásokat, oktatási intézményeket, egészségügyi létesítményeket és egyéb kritikus infrastruktúrákat. Ezek a támadások jelentős anyagi károkat okoznak az USA-ban.

Riasztást adó szervezetek
  • Amerikai Kiberbiztonsági és Infrastruktúra Biztonsági Ügynökség (CISA)
  • Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI)
  • Több Állami Információmegosztási és Elemzési Központ (MS-ISAC)
Megvalósított támadói módszerek és technikák

A támadások során a támadók gyakran használnak adathalász módszereket, vagy kihasználják a hálózati rendszerek sebezhetőségeit. Sikeres bejutás esetén különféle távoli elérési eszközöket telepítenek a kártékony szoftver rejtőzködésének és terjesztésének elősegítésére.

Speciális támadások és eszközök

A támadók felhasználják a Windows rendszerbe épített API funkcióit a jogosultságok szélesítésére és a célrendszer azonosítására. Az ilyen célú fölfedezésekhez nyílt forráskódú eszközöket, mint a Bloodhound és Sharphound, valamint adatlopáshoz a WinSCP és Mega.io platformokat használnak.

Kiemelkedő támadási esetek

A Bitdefender részletezte egy szinkronizált támadás esetét, amely két különböző vállalatot érintett egyszerre, a CACTUS nevű zsaroló szoftver csoport által végrehajtva. Ez a támadás figyelemre méltó, mert a célpontok között szerepeltek virtualizációs infrastruktúrák is.

Záró megjegyzések és védelmi lépések

A zsaroló szoftverek továbbra is kiemelkedő bevételi forrásai maradnak a kiberbűnözőknek. A váltságdíj kifizetése után az áldozatok gyakorta ismételt támadásoknak vannak kitéve, ami növeli a financiális kockázatokat.

Forrás: www.thehackernews.com