+36304177429 info@datad.hu

A telefonokat újrahasznosító vállalatoktól közvetlenül vásárolt Android telefonok tesztelése után kiderült, hogy a készülékek 19 százalékában vannak adatok. A tanulság: használt mobiltelefonunkat csak megbízható szolgáltatónak adjuk át.

A Blancco munkatársai még 2018-ban vásároltak 100 darab Android készüléket olyan vállalatoktól, akik használt mobiltelefonok eladására szakosodtak. Ez azt jelenti, hogy ezek a cégek úgy adják tovább ezeket a készülékeket, hogy gondoskodtak a rajtuk lévő adatok szakszerű eltávolításáról. Mind kiderült, elvileg. Ami biztonsággal állítható az, hogy az összes készüléket gyári beállításokra állították vissza. Arról nincs információ, hogy a gyári beállításon túl milyen eszközzel írták felül (vagy sem) az adatokat.

Annak ellenére, hogy profi vállalatoktól kerültek ki ezek a készülékek, 19 százalékuk esetében az adatokat vissza lehetett állítani. Az viszont már biztató adat, hogy csupán 9 készüléken találtak személyes, vállalati vagy egyéb olyan szenzitív adatot, mely a korábbi tulajdonos azonosítását lehetővé tette. Tíz esetben a mobilszolgáltatóhoz köthető adatot volt a készüléken, vagyis SMS-eket, hívásnaplót és kontaktokat találtak – ezekből nem lehetett azonosítani a tulajdonost.

A készülékek kilenc százalékán egyéni és vállalati adatot is találtak, voltak közöttük fotók, közösségi média profilok stb. Egy telefonon találtak vállalati adatot, ennek alapján a kutatók belőhették, hogy pontosan hol is dolgozott az illető. Ez a készülék tartalmazta a legizgalmasabb fotókat: termékek prototípusait felejtettek a készüléken, de szállítási információkat is találtak és az adott dolgozó kapcsolatai is még az eszközön maradtak.

Az adatokhoz a kutatók hol nagyon könnyen, hol viszont csak speciális eszközök bevetésével jutottak hozzá. Azt megjegyezték, hogy kevés eszközön volt azonnal látható információ – vagyis, amikor bekapcsolták, nem azonnal láthatták például az SMS-eket. A sok információt tartalmazó mobiltelefonokat kereskedelmi forgalomban is elérhető szoftveres eszközökkel állították vissza. Egy esetben már ezek a bárki számára hozzáférhető eszközök sem vezette eredményre, ott közvetlenül a telefon chipjéből olvasták ki az információkat.

Azt is láthatták, hogy a legtöbb esetben a telefonok továbbadói próbálkoztak a felhasználói adatok kézi törlésével vagy a gyári visszaállításban bíztak, de ez nem sikerült. A kutatás azt is megjegyezte, hogy a kereskedőktől vásárolt készülékek arányaiban jobban teljesítettek, mint az online aukciós portálokról megvásárolt eszközök. A tanulság: megbízható forrásnak adjuk tovább használt készülékünket, győződjünk meg eladás előtt, hogy az adatokat ténylegesen, minősített módon törlik.

Adattípusok megoszlása a használt telefonokon

Ha a kutatás részleges metodikájáról, az adatok visszanyeréséhez használt speciális eszközök megismeréséhez olvassa el az eredeti tanulmányt. https://ld7un47f5ww196i744fd5pi1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2019/04/201811-SSpaper-CircularEconomy.pdf