+36304177429 info@datad.hu

Használt mobilok az új telefonok ellen

A fogyasztók egy rétege a használt mobiltelefonokat preferálja az új készülékekkel szemben. Az adatok azt mutatják, hogy a használt készülékek esetében az Apple telefonokat részesítik előnyben a fogyasztók. A Blancco kutatása a legrosszabb készülékeket is felsorolja, mind a két operációs rendszer érintett.

Nem új keletű dolog, hogy a fogyasztók egy része a használt okostelefonokat részesítik előnyben, legyen az környezetvédelmi vagy gazdasági szempont miatt. Úgy tűnik, a használt mobiltelefon piac sikere az új készülékek iránti kereslet csökkenését idézte elő. Az IDC adatai szerint 2018 harmadik negyedévében 355,2 millió okostelefon talált gazdára, 6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel előtte. A piacvesztés a kínai piac gyenge teljesítményének tudható be, de a csökkenéshez a használt mobilpiac sikere is hozzájárult.

Szépen növekszik a használt piac

A Persistence Market Research jelentése szerint a globális használt mobilkészülék piac 9,8 százalékos ütemben bővül 2018 és 2026 között. A vállalat becslése szerint 2025 végéig 277 millió használt készülék talál gazdára – ami azért már, lássuk be, jelentős szám.

Az okok is változnak, hogy ki miért vásárol inkább használt okostelefont. Az ázsiai vásárlók inkább gazdasági okokból fordulnak ezekhez a készülékekhez. Észak-Amerikában, Európában inkább a szigorú környezetvédelmi előírások miatt választják az újrahasznosított telefonokat.

A márkanév fontos marad

Érdekes adalék, hogy a használt okostelefonok piacán a márkanév továbbra is fontos marad. A Yale Egyetem kutatói által készített tanulmány azt a következtetést vonta le félmillió, eBay-en kínált használt készülék adatainak elemzése után, hogy az márkanév fontosabb, mint a készülék memóriájának mérete vagy az eszköz javíthatósága. A jellemzőikben megegyező Apple és Samsung készülékek közül az almás cég termékeit egy évvel tovább használják, mint az androidos társukat.

A Blancco adattörlő és mobiltelefon-diagnosztikai szoftverjeinek segítségével évente több millió használt mobilkészüléket átvizsgálnak, és az adatokból a problémás modellekre is lehet következtetni. Az androidos készülékek közül a leggyakrabban (az esetek 7,4 százalékában) az OPPO Realme modelljénél észleltek hibát, a meghibásodási toplista másik két dobogós szereplője a OnePlus 6 és a Xiaomi Redmi Y2 (5,7, illetve 4,6 százalékos meghibásodási aránnyal). A negyedik és ötödik helyezett a Huawei Honor 7X, illetve a Xiaomi Redmi 5-ös modellje.

Az iPhone-ok közül a 6 és a 6S modelleknél már a készülékek 20,8, illetve 17 százalékánál tapasztalható valamilyen hiba – igaz, hogy ebben az esetben korábbi modellekről beszélünk, így a tesztelt telefonok életkora sem ugyanaz. Az almás meghibásodási toplistán a harmadik helyezett az iPhone 7, a negyedik az iPhone 7 Plus, az ötödik pedig az iPhone 6S Plus.