+36304177429 info@datad.hu

Amikor egy fájlt vagy bármilyen adatot egyszerűen törlünk számítógépünkről, akkor a gyakorlatban csupán a rá vonatkozó hivatkozás törlődik. Ahhoz, hogy egy fájlt tényleg töröljünk, felül kell írjunk – ezért is szükség van a Data Destroy szolgáltatásaira.

Amikor a Windows vagy egyéb operációs rendszerben egy fájlt törölünk (és a Lomtárból is kidobtuk), akkor az operációs rendszer igazából nem törli magát az adatállományt, hanem csak a rá mutató hivatkozást, azaz az indexet. A fájlra mutató hivatkozás törlése után a rendszer használhatónak jelöli meg azokat a szektorokat, ahol a törlendő fájl, vagyis az adat található. A rendszer üres helynek érzékeli ezt a területe, úgy tünteti fel a fájlkezelő is. Tehát a rendszer szemszögéből a fájl nem létezik, az adatokat tartalmazó szektorokat pedig üresek.

Az operációs rendszer időtakarékosság miatt nem törli ténylegesen az adatokat. Ha az operációs rendszer azonnal törölné az adatokat, a művelet idegesítően sok időt venne igénybe.

Visszaállítás másik gépről

Az adat nem marad meg örökre a gépünkön. Maga az adat akkor törlődik, amikor az operációs rendszer egy új adattal felülírja az egyébként üresnek megjelölt, de lényegében hivatkozás nélküli információval telített szektorokat. Ez a sajátosság lehetővé teszi például a véletlenül törölt fájlok visszaszerzését. Ebben az esetben egy speciális szoftver megkeresi a kitörölt, de még a merevlemezen tárolt adatokat, és ha azokat semmi sem írta felül, akkor vissza is tudjuk azokat állítani. Ugyanez történik, amikor a merevlemez a konkurencia kezébe kerül, hiszen ők is próbálkoznak a törölt adatokat visszaszerzésével.

Arra figyeljünk, hogy mikor egy törölt fájlt szeretnénk visszaállítani, azonnal hagyjuk abban a munkát az adott merevlemezen. Ha új fájlokat másolunk a merevlemezre, netán telepítünk egy fájlvisszaállító alkalmazást, azzal felülírjuk az üres helyeket és a törölt adatok végleges elvesztését kockáztatjuk. Ezért visszaállítás előtt érdemes kivenni a számítógépből a merevlemezt, egy másik számítógéphez csatlakoztatni és ott állítsuk helyre az adatokat.

A csere nem egyenlő minősített törléssel

A régi géppark cseréje, a számítógépek leselejtezése nem jelent egyet az adatok szakszerű, minősített törlésével. Legjobb esetben a rendszergazda törli az adatokat a gépről, de gyakran nem írja felül őket, ugyanakkor nem születik dokumentáció az adatok megsemmisítéséről sem.

A használt számítógépek, laptopok gyakran érzékeny adatokat tartalmazó merevlemezekkel kerülnek a vállalaton kívülre – akkor jutottak jó helyre, ha minősített adattörléssel, szakszerű számítógép újrahasznosítással foglalkozó cégnél landolnak. Sajnos, gyakoribb az eset, amikor úgy cserélnek gazdát, hogy az adatok még mindig a gépen vannak és amint a fenti példából a látható, a törölteket is könnyen vissza lehet állítani.

SSD esetében minden más

Noha a merevlemezek eléggé elterjedtek, az utóbbi időben helyettük a gyorsabb működést lehetővé tévő SSD-ket is használják adattárolásra. A modernebb SSD-ket már eleve új építették fel, hogy törléskor az adatok valóban eltűnnek – így az SSD élettartama hosszabb lesz. Minősített, vagyis minden lépést dokumentáló adattörlésre azonban a merevlemezek és az SSD-k esetében is szükség van a törvényi megfelelőség miatt.