+36304177429 info@datad.hu

5 gyakori buktató az SSD-k nem helyes törlésénél

Számítógépek és okostelefonok adattárolóinak legelterjedtebb formája manapság az SSD, a szilárdtest-meghajtók. Ha azonban ezeket nem törlünk helyesen, adatbiztonsági kockázatokkal nézhetünk szembe.

Az SSD-k számos előnyt tartogatnak: gyorsabbak a hagyományos merevlemezeknél, kevesebb hibalehetőség van bennük, és kiváló az energiahatékonyságuk. Bár egyre olcsóbbak és egyre szélesebb körben használják őket, megfelelő megsemmisítésük elengedhetetlen követelményeket támaszt a használatuk után.

Az 5 legtöbbet elkövetett hiba

  1. Fájlok és mappák törlése, formázás és gyári beállítások visszaállítása: Az SSD-k törlése hagyományos módszerekkel veszélyeket rejt, hiszen ezek a módszerek csak az adatok „hivatkozásait” (indexelést) törlik, nem magukat az adatokat. Egy ingyenes helyreállító szoftver valószínűleg képes visszaállítani a törölt mappákat és fájlokat, vagy az egész gyorsformázással törölt SSD-t.
  2. Partíció vagy kötet törlése az SSD-n: Az SSD-n lévő partíció vagy kötet törlése gyakori, de kockázatos módszer az adatoktól való megszabadulásra. Sok professzionális eszköz képes könnyen visszaállítani az elveszett partíciókat, ami e módszer megbízhatatlanságát jelenti.
  3. A natív törlési parancs használata: Egyes SSD-k beépített törlési parancsot kínálnak, amely az egész SSD-t felülírja. Azonban általában nehéz bizonyítani, hogy az adatok véglegesen eltűntek-e a rejtett szektorokból, mivel nincs bizonyíték a teljes megsemmisülésre. Továbbá, ezt a funkciót csak néhány gyártó biztosítja, és a natív törlési parancs átláthatósága korlátozott, nem lehet ellenőrizni az adatok törlését.
  4. Ingyenes szoftverek használata az SSD-k törléséhez: Egy másik gyakori hiba, az SSD-k törlésekor elkövetett, az olyan ingyenes szoftverek használata, amelyeket hagyományos meghajtók, nem pedig SSD-k törlésére terveztek. Ezek a szoftverek gyakran nem jegyzőkönyvezik a törlési folyamatot, és nem garantálják a helyes törlési algoritmus alkalmazását.
  5. Többszörös felülírás alkalmazása: Az SSD-k írási ciklusai korlátozottak, ezért azok többszöri felülírása, például a DoD-3-pass vagy DoD-7-pass algoritmusokkal, rövidíti az adattároló élettartamát, és nem ajánlott az SSD meghajtók törléséhez. A NIST SP 800-88 Rev 1 ajánlása szerint az SSD-k törlésének két elfogadott módja a NIST Clear és a NIST Purge; emellett a titkosítást támogató SSD-ken a kriptográfiai törlés is alkalmazható.

Az ideális adattörlő szoftver jellemzői

Az ideális adattörlő szoftver támogatja a modern törlési algoritmusokat (például NIST Clear és NIST Purge), és naplót vezet a törlés folyamatáról, amelyben részletezve vannak a törlés adatai és eredményei. A Blancco Driver Eraser ezen felül ellenőrzi a törlés eredményét és folyamatát, a folyamat végén mintát vesz a lemez különböző területeiről, a Blancco Management Console pedig garantálja a napló hitelességét azáltal, hogy hitelesíti az elektronikus aláírást.

Az adathordozók törlésének naplózása jogszabályi kötelezettség, erről bővebben útmutatónkban tájékozódhat.

Forrás: www.blancco.hu