+36304177429 info@datad.hu


Újrahasznosított anyagok e-termékekben

Több óriási gyártó is követendő példát mutat azzal, hogy egyre növekvő mennyiségben újrahasznosított anyagokat használ új termékeinek gyártásakor. Itthon még gyermekcipőben jár az e-hulladék feldolgozása, de odafigyeléssel meg tudjuk hosszabbítani a gépek élettartamát.

Amikor új számítógépet vásárolunk, akkor a régi e-hulladékká válik. Az e-hulladék szakszerű feldolgozásáról, elhelyezéséről nekünk kell gondoskodnunk, de ebben a nagy vállalatok, kereskedők is segítenek. A lakossági e-hulladék szakszerű kezelésében a szeméttelepek, az elektronikai kereskedők is segítségünkre vannak. A vállalatok e-hulladékának felvásárlásában a különböző erre szakosodott cégek segítenek.

Az Amerikai Egyesült Államokban a nagy laptop gyártók is felkarolták az e-hulladék ügyét, és egyre nagyobb mértékben építik be termékeikbe az újrahasznosított anyagokat. Legutóbb a Dell jelentette be, hogy a 2020-as céldátum előtt, 2018 végén sikerült elérniük a 2 milliárd font (közel 1 milliárd kilogramm) újrahasznosított e-hulladék mennyiséget. A projektben műanyagot, szénszálat, és az alaplapban felhasznált aranyat sikerült kinyerniük. Ezeket az alapanyagokat az új termékek készítésekor használják fel.

Az amerikai PC gyártó arra is figyel, hogy a dízel generátorok által kibocsátott füstöt is újra hasznosítsa, egy indiai start-up céggel karöltve nyomtatótintát varázsolnak belőle. Az Apple-nak is van egy hasonló programja, amelynek keretén belül az új MacBook Air és Mac Mini kizárólag, vagyis 100 százalékban újrahasznosított alumíniumból készül.

Ha vállalatunk számára vagy magánemberként fontos a környezetünk védelme, akkor érdemes az elavult számítógépeket felújítani és egy karitatív szervezetnek adományozni. Mi, a Data Destroy-nál azzal óvjuk környezetünket, hogy felvásároljuk a használt laptopokat, számítógépeket, adathordozókat és az arra érdemes gépeket felújítjuk, majd újból értékesítjük. Nyilván, mindezek előtt, az adathordozókat szakszerűen, minősített adattörléssel fertőtlenítjük.