+36304177429 info@datad.hu

Ezen a héten ismét egy állami weboldalt ért támadás,

ahol mintegy 2000 ember adata vált elérhetővé. Ez már a hét második ilyen esete, a korábbi támadásnál kevesebb figyelmet kapott, azonban a mostani sokkal komolyabb következményekkel jár, hiszen személyes adatok kerültek kiszivárgásra. Szakértők szerint már nem elvárható, hogy az állam minden rendszerét tökéletesen megvédje. A támadó elismerte, hogy a „Mr. Robot” sorozattól kapott inspirációt.

A Klímagáz Adatbázis nevű oldalt, melyet a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság üzemeltet az Energiaügyi Minisztérium keretein belül, feltörték, és az információkat nyilvánosságra hozták.

Az NKVH azzal a feladattal bír, hogy nyomon kövesse a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos vállalkozásokat. Az adatbázist egy 2015-ös EU rendeletnek megfelelően hozták létre, ahol a cégek adatait, tevékenységeiket, valamint kibocsátási kvótáikat és jelentéseiket rögzítik.

A héten nem ez volt az egyetlen állami oldal, amelyet feltörtek. Múlt pénteken az Igazságügyi Minisztérium fogyasztóvédelmi oldalát is támadás érte. Az oldalon a hekkerek román zászlót és üzenetet helyeztek el, valamint egy letölthető adatbázist is kínáltak. A portált hamarosan inaktiválták.

A Klímagáz Adatbázissal kapcsolatban a támadó nem változtatta meg az oldalt, de közzétett egy linket a Telegramon, ahol az ellopott információk elérhetőek voltak, személyes adatokkal együtt.

„A Telexnek címzett üzenetével egyébként arra utalt, hogy a múlt heti hekkelésről – amelyet a jelek szerint ugyanő(k) hajtott(ak) végre – akkori cikkünkben azt írtuk, a magyarra elcsúfításnak vagy honlaprongálásnak fordítható támadási forma technikailag az egyik legprimitívebb, de az egyszerűsége és látványossága miatt kedvelt módszer. (A hekkerek az utóbbi időben valamiért egyébként szeretik a Telexet emlegetni az üzeneteikben: a múlt heti esetben is volt ilyen utalás a hekker által a feltört oldalra kiírt szövegben, ahogy a közoktatási KRÉTA, majd a felsőoktatási Neptun tanulmányi rendszer elleni tavaszi támadás esetében is megidézték lapunkat.)” – Olvashatjuk a Telex bejegyzésében.

A kiszivárgott adatok között vállalatok nevei, címek és egyéb információk találhatóak. Az elsődleges vizsgálatok alapján az adatbázisban 2061 emailcím szerepel. 727 belépési információ is megtalálható, de a jelszavak nagy része titkosítva van.

A kiszivárgott személyes adatok miatt a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnak tájékoztatnia kell az érintetteket a GDPR alapján.

GDPR bár lehetőséget biztosít nagy összegű bírságok kiszabására, ezt a kormányzati szervek esetében az Infotörvény korlátozza.

A támadó célja az állami rendszerek gyengeségeinek bemutatása volt. Ezen támadásokat a „Mr. Robot” sorozat inspirálta.

A gyakori hekkelések miatt felmerül a kérdés: hogyan lehetséges, hogy több állami oldalt is sikerrel támadnak meg rövid időn belül? Kocsis Tamás, kiberbiztonsági szakértő szerint a válasz az, hogy a hangsúly a kibervédelemből a reagálásra tolódik át. A támadók folyamatos innovációval lépnek fel, így a védelem soha nem lehet teljes.

Forrás: telex.hu