+36304177429 info@datad.hu

ChatGPT felhasználói fiókok: Megnövekedett kiberbiztonsági kockázat

Az elmúlt évben több mint 100 000 ChatGPT felhasználói fiók vált káros szoftverek célpontjává, ami adatlopások sorozatát vonja maga után – állapította meg egy friss tanulmány.

A támadások mértéke és eloszlása

Egy szingapúri székhelyű kiberbiztonsági vállalat, a Group-IB jelentésében azt írta, hogy a kompromittált fiókok adatait az illegális dark web piactereken értékesítették. A feljegyzések szerint 101 134 fiók adatai kerültek rossz kezekbe.

A ChatGPT népszerűségének árnyoldala

A ChatGPT, mint mesterséges intelligencia alapú chatbot platform népszerűsége rohamosan nőtt az elmúlt év novemberi széleskörű bevezetése óta. Ennek oka, hogy a munkavállalók számos területen – mint például szoftverfejlesztés vagy vállalati kommunikáció – kihasználják a chatbot nyújtotta előnyöket.

„A felhasználók titkosított üzeneteket küldenek, vagy a bot segítségével finomítják saját kódjaikat. Mivel a ChatGPT alapértelmezetten minden beszélgetést archivál, ez a rendszer akaratlanul is rengeteg bizalmas információt adhat a rosszindulatú szereplők kezébe, ha azok megszerzik a fiók belépési adatait” – mondta Dmitry Shestakov, a Group-IB fenyegetési információért felelős vezetője.

A felhasználói naplófájlok értékesítése

Az „info stealer” néven ismert kártékony szoftverekkel belépési adatokat, bankkártya információkat, kriptopénz tárcainformációkat, sütiket, böngészési előzményeket és egyéb adatokat tudnak ellopni a fertőzött számítógépekről, majd továbbítják azokat a támadóknak.

A Group-IB szerint a felhasználói információkat tartalmazó naplófájlokat, beleértve az IP-címeket is, aktívan értékesítik a dark web illegális piacterén. A cég arra a következtetésre jutott, hogy a ChatGPT fiókokat érintő naplófájlok legnagyobb részét az elhíresült Raccoon info stealer kártékony szoftver törte fel.

Forrás: www.independent.co.uk