+36304177429 info@datad.hu

A vállalatok az ügyfelek igénye és a bevételek növekedése miatt szeretnének zölden működni, de egy kutatás szerint ez sokkal nehezebb elérni, mint gondolnánk.

Az SAP egy friss, 7000 vállalatvezető megkérdezésével készített kutatása szerint a vállalatok több mint fele (52 százalék) az ügyfelek elvárása miatt szeretne zölden működni. A második, környezetvédő működésre való átállás motiváló eszköze a működésben rejlő növekedési potenciál. A válaszadók 48 százaléka ezt az okot jelölte meg környezetvédő törekvései kiváltó okaként.

Bizonytalanok a cégek

A vállalatok igyekezete ellenére a zöld működés sokkal nehezebb, mint elsőre gondolták volna. A szervezetek több mint egyharmada (35 százaléka) nehezen tudja a zöld ötleteit az üzleti stratégiával összhangban megvalósítani. Továbbá  nem tudják pontosan, hogyan lehetne az üzleti folyamatokat és IT rendszerek működését fenntarthatóvá tenni.

Nincs megfelelő adat sem

Emellett a kutatás szerint a vállalatok adatgyűjtési frekvenciával sem elégedettek. Közel egyharmaduk (28 százalék) azt gondolja, hogy nem eléggé gyakran gyűjtenek adatokat. Közel negyedük (23 százalékuk) szerint a gyűjtött adatok nem teljeskörűek vagy nem a megfelelő céllal gyűjtik őket.

További negyedük (22 százalék) sokkal hamarabb szeretne hozzáférni az adatokhoz. A válaszadók 21 százaléka nem látja át, hogyan dolgozzák fel az adatokat, így nem bíznak az eredményekben.

Védjük vállalatunk környezetét

Az nyilvánvaló, hogy a vállalatoknak sokkal több támogatásra van szükségük, amikor a karbonsemlegességet, a zöld működést és a fenntartható működést tűzték ki célul. A körforgásos gazdaság alapja, hogy a szervezetek stratégiai működésüket, a technológiákat úgy választják ki, hogy a keletkező termék fenntartható, életciklusa végén pedig nagy mértékben újrahasznosítható.

A DATA D blogján korábban hat tippet is adtunk ahhoz, hogy egyszerű és könnyen megvalósítható ötletek segítségével vállalatunk hogyan működhet zöldebben: például támogassuk a távmunkát, utazás helyett használjunk videókonferencia megoldásokat, használjunk felhőszolgáltatásokat, cseréljük ésszel IT eszközeinket, gyűjtsük szelektíven a szemetet és lehetőségünkhez mérten helyi beszállítóktól vásároljunk.