+36304177429 info@datad.hu

Odafigyeléssel, apró, beidegződött szokások megváltoztatásával is sokat tehetünk környezetünk védelméért. Összeállításunkban hat tippet adunk arra vonatkozóan, hogy mire is figyeljünk.

A tudósok vitatkoznak azon, hogy tehetünk-e még bármit Földünk megmentése érdekében vagy visszafordíthatatlan folyamatok indultak el ezen a területen. A vita kimenetelétől függetlenül, vállalkozásként feladatunk környezetkímélő módon tevékenykedni, hiszen a Földet csak kölcsönbe kapjuk használatra, felelősségünk, hogy unokáink számára megőrizzük minél jobb állapotban. Néha befektetés kell annak érdekében, hogy környezetkímélő módon dolgozzunk, ám gyakoribb, hogy csupán odafigyeléssel, szokásaink megváltoztatásával máris sokat tehetünk ezen a téren.

1. Támogassuk a távmunkát

Nemcsak a környezetet kíméljük a felesleges kipufogógáztól, hanem alkalmazottjaink is boldogabbak lesznek, ha támogatjuk a távmunkát. Nem kell teljesen távmunkában dolgoznia mindenkinek, elegendő, ha 2-3 napot a héten erre a munkaformára szentelünk. A kutatások szerint a munkavállalók körében elvárt juttatásnak számít a távmunka, a home office-ból való dolgozás lehetősége, ha egy munka 100 százalékban távolról végezhető, nos az már csak a hab a tortán.

2. Utazás helyett Skype

Nem kell mindig utazni, ahhoz, hogy szemtől-szemben beszélgessünk üzleti partnereinkkel. A Skype, Facetime, Google Hangouts videós csevegő alkalmazások korában a kapcsolattartás rendkívül egyszerű és közben személyes is marad. Az első kapcsolatfelvételkor természetesen a személyes találkozás elkerülhetetlen, de miután kialakult a bizalmi kapcsolat a videós megoldások jó szolgálatot tesznek.

3. Használjunk felhőszolgáltatásokat!

Minek saját szervert vásárolni és üzemeltetni, mikor gazdaságosabb és környezet kímélőbb, ha virtuális szolgáltatásként vesszük igénybe az üzletmenetet támogató információ-technológiai infrastruktúrát. A felhőszolgáltatások már kiléptek a gyermekcipőből, megbízhatóságuk magas, a gyorsan változó IT környezetet pedig helyettünk követik. Nekünk csak használni kell a bérelt szolgáltatást, miközben nem kell energiazabáló szervereket vásárolni, fenntartani. És az infrastruktúrát karbantartó szakembereket is megspórolhatjuk.

4. Ésszel cseréljük az IT eszközöket

A számítástechnikai, elektronikai eszközök nem időálló befektetések, a gyors fejlődés következtében a két-három éves laptop elavultnak számíthat. Nem kell minden áron cserélni. A memóriakapacitás bővítésével, a merevlemez SSD-re történő cseréjével megnövelhetjük gépünk élettartamát, miközben a teljesítménye is érezhetően javul. Ha az előírások mégis a cserére köteleznek, akkor ehhez szakosodott vállalat segítségét kérjük. A szigorú adatvédelmi rendelet (GDPR) miatt számítógépet leselejtezni csak minősített adattörléssel egybekötve lehetséges. Az erre szakosodott, a DATA Destroy Kft.-hez hasonló cégek nemcsak szakszerűen megnövelik a leselejtezett gépek élettartamát, hanem minősített adattörlési szolgáltatással segítenek vállalatunknak messzemenően betartani a rendeletet.

5. Gyűjtsük szelektíven a szemetet

A legkisebb vidéki településen működő vállalat esetében is megoldható már, hogy a szelektíven összegyűjtött szemetet szelektíven dolgozzák fel az erre szakosodott cégek. Néha irodai környezetben erre nem figyelnek, de ha megoldható, a zöld hulladékot se dobjunk ki, hanem komposztáljuk, forgassuk vissza a természetbe. Odafigyelés, nevelés, kultúra kérdése. Megéri a befektetett energiát, mert ezzel alkalmazottjainknak is példát mutatunk, akik hazaviszik ezeket a jó szokásokat.

6. Helyi beszállítóktól vásároljunk

Amikor helyi beszállítótól, termelőtől vásárolunk, akkor nemcsak a lokális gazdaságot támogatjuk, hanem a szállítási költségeket, az így keletkező káros anyagokat is megspóroljuk. Nagy valószínűséggel olyan termékekhez jutunk, melyeket környezetkímélő módon termesztettek, kevés vagy nulla műtrágya, permetezőanyag használatával – egyszerre több piros pontot is szerezhetünk környezetvédelem területén. Nyilván, a vendéglőket üzemeltető vállalatoknak könnyebb helyi termelőtől vásárolni, mint az irodát működtető ügyfélszolgálatnak helyben gyártott papírt beszerezni. Ahol mód van rá, a helyi gazdákat, termelőket részesítsük előnyben!