+36304177429 info@datad.hu

A Fully Homomorphic Encryption titkosítási technológia segítségével úgy dolgozhatjuk fel a szenzitív adatokat is, hogy azok mindvégig titkosítva maradnak.

Az IBM dolgozta ki és december végén dobta a piacra a Fully Homomorphic Encryption (FHE) nevű titkosítási eljáráson alapuló szolgáltatásokat. A vállalatokat megcélzó szolgáltatásokkal azért sietett a kék óriás, hogy a cégek megismerjék az FHE titkosítás lényegét és erre alapozva dolgozzák ki a saját iparágukra jellemző eljárásokat, szolgáltatásokat.

Az adat mindig titkosított marad

A technológiát szélesebb körben 2020 nyarán ismertette az IBM, akkor mi is írtunk róla bővebben. A titkosítási eljárás lényege, hogy az adatok nemcsak utazás vagy tárolás közben, hanem feldolgozásuk alatt is titkosítottak maradhatnak. Így a főként szenzitív adatokat nagyobb nyugalommal bízzák a különböző vállalatok külsős cégekre is, hogy értékes információt nyerjenek ki belőlük.

Megfelelhetünk a GDPR-nak

Európában szigorú adatvédelmi törvény, a GDPR szabályozza a személyes adatok felhasználásának lehetőségét, de több országban szerte a világon hasonlóan kemény szabályozásokat fogadnak el a törvényhozók. Az is egyre megszokottabb, hogy az online világban a különböző szolgáltatásokért adatainkkal fizetünk, és jó tudni, hogy ezek az adatok még feldolgozásukkor is biztonságban vannak.

Más technológiákkal ötvözve az FHE továbbá lehetőséget biztosít az adatok szelektív kititkosításának menedzselésére, így a vállalati felhasználók tényleg a cégen belüli szerepkörüknek megfelelően férhetnek hozzá az adatokhoz.

Érkeznek a szolgáltatások

A fejlesztők úgy vélik, hogy most már van eléggé érett a technológia ahhoz, hogy szélesebb körben az érdeklődőknek szolgáltatásokat kínáljanak, ezt most dobták piacra. A technológia a hibrid felhő tekintetében érdekes – az IBM ezen a téren is fontos szereplő. A FHE lehetővé teszi, hogy a szenzitív, eddig privát felhőben tárolt és ott feldolgozott adatokat a szakértőkre és a publikus felhőszolgáltató gondjaira bízzuk.