+36304177429 info@datad.hu

Az új IBM által fejlesztett titkosítási technológia, a Fully Homomorphic Encryption (FHE) egyelőre az Apple eszközeivel kompatibilis, de az Android és Linux verziók már úton vannak.

Vadonatúj technológia

Az IBM június elején mutatta be a Fully Homomorphic Encryption (FHE) nevű adat titkosítási technológiát, melynek használatával a használatban lévő adatoknak biztosít titkosítást. A GitHub-on ingyenesen elérhető eszköz segítségével egyelőre az Apple eszközökön (iOS és macOS) használható az új technológia.

Az FHE segítségével könnyebben osztunk meg harmadik féllel bizalmas adatokat, így például felhőszolgáltatók sokkal könnyebben dolgozzák fel a pénzintézetek adatait, hiszen azok mindvégig titkosítottak, még használat közben is. Ez nagy megkönnyebbülést jelenthet olyan, erőteljesen szabályozott iparágak esetében, ahol a személyes adatok védelme miatt külső szolgáltatóknak nehezen adhatták át ezeket az adatokat elemzés, feldolgozás céljából. Itt például az egészségügyre, a pénzügyi szolgáltatókról van szó, akik rengeteg személyes adatot kezelnek.

Mi is ez az FHE?

A szenzitív adatok megosztásának és tárolásának vannak gyenge pontjai: az adatok többnyire akkor titkosítottak, amikor utaznak vagy amikor pihennek egy adattárolón, de ki kell őket titkosítani, amikor használatban vannak. Ez a hackereknek és külső embereknek jelent ismételt lehetőséget arra, hogy hozzáférjenek a nem titkosított adatokhoz. Az FHE ezeket a lyukakat is betömi. Az engedéllyel rendelkezők számára a technológia lehetővé teszi az adatok feldolgozását úgy, hogy az adatok mindvégig titkosítva maradnak, ezzel is csökkentve azt az időt, amikor az adat legsérülékenyebb állapotában létezik.

Más technológiákkal övezve az FHE továbbá arra is lehetőséget biztosít, hogy szelektíven tiltsuk az adatok kititkosítását. Így az emberek egy adott adatból csak azokhoz a részekhez férhetnek hozzá, amelyre engedélyt kaptak vagy szükségük van munkájuk elvégzéséhez.

Egy kis történelem

Az FHE ötlete már az 1970-es évek vége felé felmerült, de az igazi áttörés a 2009. május 31-én rendezett ACM Symposium on Theory of Computing rendezvényen érték el a tudósok, amikor Craig Gentry kriptográfus elsőként bemutatta a technológiát Fully Homomorphic Encryption Using Ideal Lattices című dolgozatában.

A dolgozat ténylegesen komoly áttörést hozott ezen a területen, de akkor még a mindennapi használathoz túl lassú volt a mögöttes számítások komplexitása és a számítástechnikai feldolgozó erő igénye miatt. Az IBM Research mér dolgozik a technológia csiszolásán, ami most érett meg annyira, hogy bizonyos alkalmazásoknál nyugodtan használni lehet – ez pedig a jövőbeli számítástechnikai feldolgozó kapacitás növekedésével és a mögöttes algoritmusok fejlődésével csak tovább csökken.

Kódolt adaton is megy a munka

A tudósok nemrég egy kutatást tettek közzé és brazil bankkal közösen, melyben bemutatták, hogy az FHE használatával ugyanolyan pontossággal képesek előre jelezni, mint a nem kódolt adatokon. Az eredmény, hogy például a bankok egy bizalmatlan közegnek is kiadhatják az előrejelzések szimulálását. A kutatók egyelőre MacOS-reés iOS-re adták ki a kódoláshoz szükséges eszközöket, azzal a megjegyzéssel, hogy még távol állnak a tökéletestől, hamarosan az Androidos és Linuxos változat is elérhető lesz.