+36304177429 info@datad.hu

Öt, Európában fontos szerepet betöltő mobiltelefon szolgáltató összefogásával Eco Rating környezetvédelmi minősítést vezetnek be a telefonok számára.

Az Eco Rating gyakorlatilag egy környezetvédelmi címke, melyet a mobiltelefonokra ragasztanak majd a szolgáltatók vagy a gyártók. A kezdeményezés öt nagy európai mobilszolgáltatótól indult, ezek a Deutche Telekom, Orange, Telefónica (mely az O2 és Movistar márkanevek alatt működnek), Telia Company és Vodafone.

Mások előtt is nyitott a kezdeményezés

A többi szolgáltató előtt is nyitott a lehetőség, hogy csatlakozzanak a környezetvédelmi kezdeményezéshez. A remények szerint az Eco Rating minősítés segítségével körkörös gazdasági modell alakult ki a mobiltelefon gyártók számára is. Vagyis a gyártók törekednek környezetbarát, fenntartható, könnyen javítható készülékeket gyártani.

Az Eco Rating minősítést eddig 80 mobiltelefon kapta meg, de június elejétől folyamatosan a többi készüléket is címkézik. A programban résztvevő gyártók: Bullitt (CAT és Motorola telefonok), Doro, HMD Global – Home of Nokia Phones, Huawei, MobiWire, Motorola és Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung Electronics, TCL és Alcatel, Xiaomi és ZTE.

100 pont a maximum

Fogyasztóként itthon, Magyarországon is találkozunk az értékesítési pontokon az Eco Rating minősítéssel, segítségével jobban össze tudjuk hasonlítani a készülékeket. A telefonok egy pontszámot kapnak, ami maximum 100 lehet. A pontszámokat a készülék teljes életciklusát figyelembe véve állapítják meg. Vagyis vizsgálják, hogy a készülék hogyan készül, hogyan szállítják, használják, életciklusa végén mi történik vele – nyilván, környezetvédelmi szempontból.

A pontszám meghatározásakor 13 különböző környezetvédelmi indikátort és 6 különböző anyaghatékonysági mutatót vizsgálnak, ebből áll össze a végső pontszám. A pontszám alakulása többek között a gyártáshoz használt nyersanyag bányászatánál használt módszerektől, az eszköz gyártási folyamatától, a logisztikától, de vizsgálják használhatóságát, tartósságát, javíthatóságát és újrahasznosíthatóságát is.

A címkén öt indikátort tüntetnek fel

A tartósság jellemzőnél figyelembe veszik a készülék robusztussága mellett az akkumulátor élettartamát, a készülék és alkatrészek garanciáját.

A javíthatóság jellemzőnél megnézik, hogy mennyire könnyen javítható, ezt hogyan támogatja a telefon kialakítása, milyen tevékenységekre hasznosítható újra a készülék, mennyire frissíthetők és cserélhetők benne az alkatrészek.

Ettől a kezdeményezéstől függetlenül, az EU is dolgozik a elektronikai eszközök javíthatósági indexének bevezetésén, amiről korábban már írtunk a DATA D blogján.

Az újrahasznosíthatóság jellemzőnél azt nézik, hogy a készülék mennyire könnyen szétszerelhető, erre vonatkozóan biztosít-e információt a gyártó, a benne lévő nyersanyagok újra felhasználhatók.

A klímahatékonyság jellemzőnél az eszköz teljes életciklusa alatt kibocsátott üvegház hatású gázok mennyiségét becsüli meg. Minél magasabb a pontszám, annál jobban kímélte a környezetet az adott eszköz. Minél magasabb a pontszám, annál kisebb a telefon nyersanyagra gyakorolt hatása.

Az erőforrás hatékonyság jellemzőnél azt nézik meg, hogy a készülék gyártásához mennyi ritka fém szükséges (például arany, amelyet az elektronikai összetevőknél használnak fel). Minél kisebb a pontszám, annál jobb az eszköz nyersanyag hatása.