+36304177429 info@datad.hu

Az EU a könnyebben javítható eszközök gyártását preferálja, hiszen ezzel rengeteg elektronikai hulladéktól menthetjük meg környezetünket.

Március elsejétől az EU területén gyártott új mosógépek, hajszárítók hűtőszekrények és kijelzők – beleértve a tévéket is – úgy értékesíthetik a gyártók, ha ezek az eszközök minimum 10 évig javíthatók. Ezzel az unió szélesebb körben kiterjeszti a javítás jogát, melynek célja végső soron az elektronikai hulladék mennyiségének csökkentése.

Több eszközre is kiterjesztik

A javaslatot következő lépésben egyre több elektronikai termékre terjesztik ki, így várhatóan érvényes lesz az okostelefonokra, laptopokra és egyéb fogyasztói elektronikai cikkekre is, ezzel az Európában keletkező elektronikai hulladék nagy részét lefedik.

Jön az Európai javíthatósági index

Amint arról a DataD blogjában korábban már írtunk, az Európai Parlament megszavazta, hogy az elektronikai cikkeket gyártók egyszerűbben javítható termékek gyártására törekedjenek. Illetve azt is kötelezővé szeretnék tenni, hogy a gyártók egy javíthatósági indexet tüntessenek fel.

Ennek hatására a vásárlók könnyebben el tudják dönteni, hogy az adott termék nehezen vagy könnyen javítható. A várakozások szerint idén már megszületnek az első erre vonatkozó, EU-s rendelkezések.

Franciaországban már január elejétől kötelező

Franciaország már egy lépéssel az Európai Unió előtt van, hiszen az országban az év elejétől fel kell tüntetni ezt a javíthatósági indexet. A gyártóknak 2021 végégig van idejük minden boltba kerülő terméken ezt feltüntetni. Egy termék maximum 10 pontot kaphat, attól függően, hogy mennyire egyszerű szétszedni a terméket, milyen áron és milyen csatornákon érhetőek el a javítási útmutatók és pótalkatrészek.

Az almás készülékek közepesen javíthatók

Például az Apple már eleget is tett ennek a kötelezettségének. Ők márciusban jelentették meg a javíthatósági indexet termékeik mellett. Ezekből például kiderül, hogy a közel 1200 euróba kerülő iPhone 12 Pro javíthatósági indexe 6 a maximális 10-ből.

Az előző év iPhone 11-es modelljei 4,5-4,7 közötti javíthatósági indexszel büszkélkedhetnek.  A különböző MacBook modellek indexe 5,6 és 7 között alakul.

A javíthatósági jog kiterjesztése mellett számos civil szervezet, környezetvédő alapítványok kampányolnak, hiszen segítségével csökken az elektronikai hulladék aránya.