+36304177429 info@datad.hu

Előző bejegyzésünkben részletesen írtunk arról, hogyan kell előkészíteni az adatok mentését. Arról is szóltunk, mit jelent a 3-2-1 stratégia: a fontos adatokból legyen legalább 3 másolat, 2 különböző adathordozón, melyikből 1 nem csatlakozik az internetre. Volt szó arról is, hogy a merevlemez és a felhőszolgáltató szerverére történő mentés legyen rendszeres, lehetőleg szoftverrel támogatott.  Fontos tanulság továbbá, hogy a merevlemezt egy biztonságos helyen tároljuk, például egy tűz- és vízbiztos széfben.

Ha ezeken a lépéseken túl vagyunk, akkor már összeállt adatmentési stratégiánk. A feladatunk azonban itt nem ér véget, hiszen nem szeretnénk éles helyzetben, egy zsarolóvírusos támadás után rájönni arra, hogy egyetlen adatmentés sem működik. Ezt pedig csak úgy tudjuk kivédeni, ha rendszeresen teszteljük az adatmentéseket, gyakoroljuk az adatvisszaállítás folyamatát.

Hogy pontosan mi is a teendőnk? Menjünk végig az alábbi lépéseken:

  1. Negyedévente készítsünk egy ideiglenes mappát számítógépünkön. Majd indítsuk el az adatmentő szoftvert, és válasszunk ki pár fájlt, melyet vissza szeretnénk állítani. Mentsük el őket az ideiglenes mappába. Majd nyissuk meg őket, hogy győződjünk meg, nem károsodott a fájl, minden információt tartalmaz. Hiba esetén töröljük az adott mentést, mentsük el újra az adatokat és indítsuk el újból a tesztet. Ha újból sikertelenül zárul a folyamat, akkor a mentést végző szoftverrel vagy a külső merevlemezzel lehet gond – kérjünk segítséget az ügyfélszolgálattól.

 

  1. Ha sikeresen visszaállítottunk pár fájlt és a benne lévő adatok is stimmelnek, akkor próbálkozzunk egy olyan mappa visszaállításával, melynek almappái is vannak. A sikeres visszaállítás azt jelenti, hogy a teljes mappastruktúrát visszanyertük, az össze fájlokkal együtt, és ezeket a fájlokat meg tudjuk nyitni, van benne információ.

 

  1. Évente kétszer teszteljük adataink teljes visszaállítását. Ha nincs elegendő hely számítógépünkön ehhez a művelethez, akkor ehhez egy másik, esetleg régebbi számítógépet használhatunk vagy egy virtuális gépen tesztelhetünk. Amint az adatvisszaállításnak vége, nézzük meg, hogy a fájlstruktúra stimmel, ellenőrizzünk pár fájlt, hogy nem sérültek. Ugyanakkor hasonlítsuk össze a visszaállított adatmennyiséget a meglévő adatok mennyiségével, ha nagy lenne a különbség, akkor járjunk utána a különbség okának.

 

És ennyi. Most már a számítógép adatainak mentése és visszaállítása biztosan nem okoz gondot alváskor.