+36304177429 info@datad.hu

Az Európai Parlament tájékoztatása szerint az új adatvédelmi szabályokkal olyan egységes uniós rendszer születik, amely lehetőséget biztosít az internetezőknek arra, hogy önmaguk döntessenek arról, milyen személyes adatokat akarnak

megosztani magukról.

Az egységes uniós szabályozás az üzleti szféra számára is egyértelmű és világos helyzetet teremt, amely növeli a jogbiztonságot, a bizalmat, és tisztességesebbé teszi a versenyt – fogalmazott közleményében az uniós parlament.

A szabályozás jogot biztosít a személyes adatok törléséhez, biztonságos adathordozáshoz. Kimondja, hogy az érintettek világos és egyértelmű hozzájárulása kell a személyes adatok feldolgozásához, a szolgáltatóknak pedig kötelező értesítést ír elő az esetleges adatvédelmi problémákról. Emellett közigazgatási bírságot is kilátásba helyez ezek elmulasztása esetén.

Az adatvédelmi csomag részét képezi az unión belüli rendőrségi és bírósági célú adattovábbításra vonatkozó irányelv is.

Az új szabályok a felhasználók adatainak védelmét szolgálják azáltal, hogy világos jogokat és kereteket határoznak meg az adatok bűnmegelőzési, nyomozási, felderítési, bíróság elé állítási és büntetési célú továbbítása esetén, egyúttal megkönnyítik a hatékony együttműködést a bűnüldöző szervek között.

Az uniós parlament tájékoztatása szerint a csütörtöki döntést követően a tagországoknak két évük van arra, hogy az irányelvet átültessék saját jogrendjükbe.

– MTI –