+36304177429 info@datad.hu

Mint arról szombat délelőtt beszámoltunk, a Blikk információi szerint a Paks2 Zrt. egyik vezetőjének autójából elloptak egy notebookot, ami minősített (vagyis titkos) adatokat tartalmazott az új magyarországi atomerőmű építéséről.

Megkérdeztük az új atomerőmű építésével foglalkozó, a Miniszterelnökség felügyelete alá tartozó céget az esetről, és a következő választ kaptuk:

„A Paks II. projekttársaságnál a minősített adatok kezelésére és védelmére szigorú biztonsági előírások vonatkoznak. A társaság informatikai eszközei speciális hardveres és szoftveres adatvédelmi rendszerekkel vannak ellátva, a rajtuk tárolt adatokat a legkorszerűbb védelmi rendszer óvja az illetéktelenektől. Az ügyben a BRFK folytat nyomozást – a nyomozás érdekei miatt a rendőrségi vizsgálat lezárultáig nem áll módunkban nyilatkozni.”

Nem hivatalosan úgy értesültünk, hogy az erős védelem a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha megfelelő kódkioldó külső eszköz és jelszó nélkül akarnák megnézni az adatokat az ellopott gépen, akkor az adatok azonnal törlődnek, a merevlemez újraformázza magát.

A számítógépet úgy lopták el a Blikk szerint, hogy a cég egyik igazgatója a Belgrád rakparton parkoló autójában hagyta, és az autót feltörték. Azt nem tudni, hogy kiről van szó, a cégnél 6 igazgató és egy vezérigazgató is van. Az autóból egy notebookot illetve adathordozókat vitt el a máig ismeretlen tolvaj.

Az eset még a tél legvégén vagy a tavasz legelején történt, azóta semmi sem utal arra, hogy bárki hozzáfért volna a titkos adatokhoz. A rendőrségnél a kiemelt ügyek főosztálya nyomoz. A Blikk arra emlékeztet, hogy a meglopott vezető esetében felmerülhet a gondatlanságból elkövetett minősített adattal való visszaélés bűncselekménye.

forrás 444.hu