+36304177429 info@datad.hu

A legtöbb vállalatot nem igazán érdekli, hogy érzékeny vállalati adatokat tartalmazó számítógépektől vagy adathordozóktól úgy szabadulnak meg, hogy előtte nem törlik tanúsítottan azokat.

Egyes vállalatok annyira felelőtlenek, hogy nem vizsgálják meg egyáltalán, az eladott vagy kidobott számítástechnikai eszközökön vannak-e egyáltalán érzékeny adatok. A DSA Connect felméréséből kiderült, hogy azoknál a vállalatoknál, ahol az elmúlt 12 hónapban dobtak ki vagy adtak el számítástechnikai eszközöket, csupán 40 százalékuk gondolta azt, hogy a hardver nem tartalmazott érzékeny adatokat.

Szemétbe is dobták a régi gépeket

A kutatás szerint a megkérdezettek negyede úgy adta el a számítástechnikai eszközöket, hogy nem vizsgálta meg, az adathordozókon volt-e érzékeny adat. Egy tizedük egyszerűen szemétbe dobta az életciklusa végéhez elérkezett eszközt, miközben 8 százalékuk fizikailag megsemmisítette az adott IT eszközt.

A kutatásban szereplő vállalatoknak csupán a 42 százaléka válaszolta azt, hogy a szenzitív adatokat tartalmazó gépeket egy profi vállalatra bízták, ahol tanúsítottan teljes egészében törölték az adathordozókat.

Komoly incidenshez vezethet

Az IT vezetők szerencsére tudatában vannak, hogy a régi eszközökön lévő adatok nem megfelelő kezelése komoly biztonsági incidenshez vezethet.

A vállalat egy korábbi felmérése szerint ugyanis a megkérdezett IT vezetőknek a 10 százaléka azt gondolta, hogy vállalatuk adattörlési ismeretei rendkívül rosszak. Azonban azok a CIO-k, akik tudatosan foglalkoznak a tanúsított adattörlés kérdésével, eléggé drasztikus módszerekhez nyúlnak.

Fúróval és kalapáccsal is törölnének

A legnépszerűbb adatmegsemmisítési metódus az eszközök fizikai megsemmisítése volt – az esetek 90 százalékába választják ezt. Az eszközök szükségtelen megsemmisítése azonban rendkívül megterheli környezetünket, nem kívánt elektronikai hulladékot generálva.

A fizikai megsemmisítésnek több módszerét is kedvelik az IT vezetők: 8 százalékuk kalapáccsal üti szét a régi számítógépeket, 12 százalékuk vízbe meríti a régi gépeket, ettől remélve azt, hogy a gépek és adatok használhatatlanná válnak, míg 18 százalékuk egy fúróval esik neki a régi gépeknek.

A válaszadók több adatmegsemmisítési módszert is megjelölhettek, így a tanúsított szoftveres adattörlés a második legnépszerűbb módszer volt, 74 százalékkal.