+36304177429 info@datad.hu

Három-négy évente biztosan vásárolunk egy új nyomtató, telefont vagy számítógépet. A régi eszköz adathordozóján meg ott maradnak az adatok, amelyek így idegenek kezébe kerülhetnek. Nemcsak a laptop és a mobiltelefon érintett, személyes és vállalati adatok maradhatnak a nyomtatóban, a céges autóban és a DVD lejátszón is.

Nem a képzelet szüleménye, megtörtént esetek: egy vidéki város piacán vásárolt használt számítógép merevlemezén kórházi adatokat, zárójelentéseket, boncolási jegyzőkönyveket találtak – ezek mind-mind kiemelten védett egészségügyi adatoknak számítanak. Vagy ugyancsak a másodkézből beszerzett merevlemezen egy repülőtér biztonsági rendszereinek a tervrajza volt elérhető. Harmadik példánk pedig egy olyan számítógépről szól, melynek a lomtárában ott voltak egy egész iskola összes évfolyamának adatai, családlátogatások jelentéseivel, osztályfőnökök beszámolóival, rászorultsági kérelmekkel és rendezvényfotókkal együtt.

Adatok meglepő helyeken

Személyesen is találkoztam hasonló esettel. Amikor pályafutásom alatt mobiltelefonok tesztelésével foglalkoztam, minden második teszttelefon úgy került hozzám, hogy az előző újságíró személyes családi fotói, adatai rajta voltak – szerencsére akkor még a mobiltelefonok nem csatlakoztak a közösségi oldalakhoz, így azokhoz az adatokhoz nem volt hozzáférésem.

Olyan eszközökön is találhatunk vállalati vagy személyes adatokat, amire nem is gondolnánk első körben. A belső merevlemezzel rendelkező DVD lejátszón adathordozóján privát filmek és képek is ottmaradnak. A komolyabb vállalati nyomtatók is rendelkeznek merevlemezekkel, adathordozókkal, ha ezeket kidobjuk, az adathordozón ottmaradhatnak a kinyomtatott fájlok. Vagy hogy az autó navigációs és médiaközpontja is elmenti adatainkat, így amikor továbbadjuk a következő tulajdonosnak, az bizony szabadon kutakodhat a lementett zenefájlok, kapcsolatok és telefonszámok között. Egy komoly vállalat vezetőjének telefonszámai, kapcsolatai mindenki számára kincsesbányát jelenthetnek.

Szoftverrel fertőtlenítsünk

Mit tehetünk ez ellen? Ne csak töröljük, hanem megfelelő szoftverrel fertőtlenítsük az adatokat. Ahogy a példák között olvashattuk, ha az adat a lomtárba kerül, attól még nem semmisül meg. Sőt, akkor sem törlődik a merevlemezről, ha kiürítjük a lomtárat – a rendszer időspórlás miatt csak az adott információra való hivatkozást töröli, és csak később, mikor máshol nincs hely, írja felül az adatokat.

A vállalatok számára a tanúsított adatmegsemmisítés a záloga annak, hogy a rájuk bízott személyes adatokkal az előírások szerint jártak el. Nem kell mindig az adathordozó fizikai megsemmisítését választani, gyakran sokkal kifizetődőbb, ha az adatot hordozó eszközt egy elektronikai eszközök újrahasznosítására szakosodott vállalatnak adjuk át.