+36304177429 info@datad.hu

Magyarországon a hacker támadások, és adatlopások ritkábbak. Sok szabadidővel rendelkező diákok és vicces szervizesek által mégis számtalan személyes adatra és üzleti titokra derülhet fény. Továbbá veszélyes szegmens egy rosszul fizetett vagy céget elhagyó kolléga esete, aki

személyes bosszúvágytól vezetve szellőztet meg üzleti titkokat. Több cégnél nem iratnak alá, titoktartási szerződést és nem változtatnak meg kódokat a munkatárs távozása után sem. Nincs titoktartási házirend és akár saját ügyfeleik adatbiztonsága is veszélyben lehet. Sok vállalatnál csak azt követően tesznek meg védelmi intézkedéseket – egy Nagy-Britanniában készített felmérés szerint az esetek 67% -ában -, ha valamilyen biztonsági incidens már bekövetkezett. Sok esetben a rosszul megválasztott jelszavakkal törnek fel személyes vagy céges email fiókokat. Ezen felül ártó weboldalak is léteznek, ahova beregisztrálva a saját jelszavainkat ellopva egy un. szivárványtáblát töltenek, mellyel valamikor bármilyen fiókot fognak feltörni.
Sokan nem tudják, hogy egy javításra leadott gépből inkább érdemes kivenni a merevlemezt, mert egy egyszerű windows programmal le lehet szedni róla az összes jelszót.
Sok cégnél és magánszemélynél is elavult operációs rendszereket használnak mint pl. a windows XP, a Gemius Ranking elemzői szerint szerint, hihetelen módon a mai napig is 10% felett van. Jól tudjuk, hogy ez a verzió nem támogatott, mert 2014. április 8-án megszűnt a Windows XP frissítése. Ésszerűtlen tovább használni a feltörés kockázata miatt. Sokan installálnak fel gépeikre céges környezetben is hasznavehetetlen vírusirtókat.
Az adatlopás ma már sajnos egy jövedelmező üzlet, melyet jól felszerelt és szervezett bűnszövetkezetek és bandák űznek világszerte.
Sok vállalat tehát ki van téve valós veszélyeknek, hogy feltörik informatikai rendszerét, az alkalmazottak pereket indítanak ellene, melyek által sérül a cég hírneve, elveszíti ügyfeleit, és különböző bírságokat kell fizetnie. Ezért az adatvédelem vezetői szintű probléma, melyet komolyan kell vennie minden felelős döntéshozónak.