+36304177429 info@datad.hu

Az Európai Parlament november végi határozatával kiállt az elektronikai eszközök könnyebb javíthatóságáért kampányolók mellett. A fenntarthatóbb egységes piacot támogató indítványt 395 igen szavazattal, 94 nem szavazattal és 207 tartózkodással fogadták el, a részletek kidolgozását az Európai Bizottságra bízták.

Egysége töltőkábel már van

A képviselők indítványa széles körben arra buzdítaná a gyártókat, hogy egyszerűbben javítható eszközöket dobjanak piacra – egyebek mellett a termékek várható élettartamára és javíthatóságára vonatkozó információk feltüntetésével azok csomagolásán. Az év elején a képviselők már elfogadták az egységes töltőkábelre vonatkozó javaslatukat, amikor a mikro USB töltő mellett tették le voksukat, ahogy azt a Data D blogján is megírtuk, ennek a gyakorlatba ültetése még hátra van.

Kiszorítanák a tervezett elévülést

A csomagoláson a gyártóknak fel kellene tüntetniük egy javíthatósági indikátort, mely abban segítené a vásárlókat, hogy eldöntsék, az esetlegesen jelentkező hibákat mennyire könnyen tudják orvosolni otthon vagy egy gyártótól független szervizben. Az információk mellett szerepelne egyébként az is, hogy mennyit fogyaszt, és mennyi várhatóan mennyi az élettartama. A képviselők emellett támogatnák a használt elektronikai eszközök piacát és valamilyen módon kiszorítanák azokat a gyártói praktikákat, melyek a tervezett elévülést szolgálják.

A fenntartható üzleti és fogyasztói döntéseket támogatná a fenntarthatóbb közbeszerzési rendszer felállítása, a felelősebb marketing és reklámok kidolgozása. Például abban az esetben, ha egy gyártó termékére a környezetbarát jelzőt ragasztaná, akkor az a termék meg kell feleljen a meghatározott, egységes EU-s szabványnak – így a fogyasztók tényleg biztosak lennének benne, hogy a környezetet kímélik a termék megvásárlásával.

Franciaországban már működik

A javíthatósági indikátor nem egy új ötlet, Franciaországban például annyira előre tart ez a kezdeményezés, hogy már 2021 januárjában bevezetik. Az első körben a laptopok, okostelefonok, tévék, mosógépek és fűnyírók dobozain jelenik meg ez a pontszám, melynek maximális értéke 10. A rendszerben ez a pontszám a maximum. A pontozáskor figyelembe vették, hogy mennyire egyszerű szétszedni az adott terméket, milyen áron és csatornán érhetők el a javítási útmutatók és a pótalkatrészek.

Az emberek inkább javítanának

Az Eurobarometer felmérése szerint is az EU polgárainak 77 százaléka inkább javítaná eszközeit, mintsem újat vásárolna. Ugyanakkor 79 százalékuk szerint a gyártókat törvénnyel lehetne kötelezni a digitális eszközök javításának könnyítésére vagy az alkatrészek cseréjére.