+36304177429 info@datad.hu

Az IDC adatai szerint 17,6 százalékkal bővült 2019-ben a használt mobiltelefon piac, ami magába foglalja a gyártók által felújított és a használt készülékeket egyaránt. Ez azt jelenti, hogy 206,7 millió használt okostelefon talált gazdára 2019-ben.

Szépen bővül a piac

Az IDC legfrissebb jelentése szerint kétszámjegyű növekedéssel 206,7 millió darabosra bővült a használt okostelefon piac – ez a szám magában foglalja a gyártók által felújított és újból eladott készülékeket is. A piac 17,6 százalékkal bővült a 2018-as adatokhoz képest, amikor 175,8 millió használt telefon talált gazdára. Az IDC előrejelzése szerint éves 13,6 százalékos bővüléssel 2023-ban 332,9 millió darab használt okostelefon talál majd gazdára.

A látványos javulás a piackutató vállalat szerint annak tulajdonítható, hogy megnövekedett a kereslet a használt készülékek iránt, melyek jelentős árbeli különbséget jelentenek az új telefonokhoz képest, viszont képességekben kevésbé maradnak el az újaktól. A telefonkészülék gyártóknak sem sikerült olyan új telefont a piacra dobniuk, melyek új funkciói megmagyaráznák a készülékek magas árát. Vagyis ár/érték arányban a használt készülékekkel járunk jobban.

Az 5G is besegít

Az 5G-s hálózatok, majd az 5G képes mobiltelefonok elterjedése magával hozza azt a jelenséget, hogy meglévő készülékeiket a fogyasztók szívesebben cserélik be a gyorsabb internetezést és jobb felhasználói élményt kínáló 5G modellekre, ez pedig felpörgeti a használt készülékek piacát.

Míg az új okostelefonok piacán stagnálás és helyenként csökkenést prognosztizál Antony Scarsella, az IDC kutatási szakértője szerint a használt okostelefonok piacán továbbra is a kétszámjegyű növekedés a jellemző. Attól a ténytől, hogy a mobiltelefont gyártó cégek újítják fel a használt készülékeket és kínálnak rájuk kiterjedt garanciát helyenként, a költségek féken tartásában érdekelt vállalatok számára is vonzóvá vált ez a piac.

A környezetvédelem is fontos

Egyre több elkötelezett fogyasztó és vállalat környezetvédelmi szempontok miatt is fontosnak tartja a használt készülékek újrahasznosítását és az újrahasznosítás támogatását a készülékek megvásárlásával. Az Apple-hoz hasonlóan nagyon sok vállalat szervezetten gyűjti a használt mobilokat. Azokat a készülékeket, melyeket érdemesnek találják, felújítják, új akkumulátorral látják el, új csomagolásban kerül a piacra – és az újhoz képest jóval alacsonyabb áron értékesítik. A nagy mértékben károsodott készülékeket pedig szétbontják, darabjaira szedik és a legtöbb alkatrészt vagy alkotó anyagot újból felhasználják.

A használt mobiltelefon piac alakulása (millió darabszám)

Régió 2018 Piaci részesedés 2023 Piaci részesedés
Észak-Amerika 39 22,2 % 87,2 26,2%
A világ többi része 136,8 77,8% 245,7 73,8%
Összesen 175,8 100% 332,9 100%

 

Forrás: IDC