+36304177429 info@datad.hu

Környezetünk és általában, Földünk fenntarthatósága mindenki célja. A vállalatok számára három fontos tényező teszi mindezt megkerülhetetlenné: a környezet védelme, a vállalat jövedelmezőségének maximalizálása és ügyfelek szerzése.

A fenntartható működés kialakítása hosszút távon is pragmatikus, hiszen védjük környezetünket (ennek fontosságát reméljük, nem kell külön taglalni). De ha a környezetvédelmi szempontokat nem vesszük figyelembe, akkor is ésszerű a fenntarthatóságra törekedni.

Olyan vállalati működést alakítunk ki, mely nem éli fel a tartalékokat, hanem ésszerű módon, minden lehetőség kiaknázásával számol annak érdekében, hogy egy váratlan esemény felkészülten érjen, átvészelhessük a nehezebb időket is. A fenntartható vállalati működés kialakításával az üzleti oldal is profitálhat. Az ügyfelek szemében egy környezetvédő szemlélettel működő vállalat vonzó és plusz okot szolgáltat, hogy minket válasszanak.

Hogyan is kezdhetjük el a fenntartható üzleti működést?

Fogjuk vissza erőforrásaink felhasználását

Annak érdekében, hogy a vállalat pénzt hozzon, pénzt kell költeni. Ezt a pénzt azonban ésszerűen is el lehet költeni. Ahol lehet spóroljunk az energia használattal – például az irodai világítást és a számítógépeket este kapcsoljuk ki vagy a megrendelt kellékeket várjuk össze és egyben szállíttassuk ki. Szokjunk rá és szoktassuk rá kollégáinkat is, hogy kapcsolják ki az elektronikai eszközöket, amikor nem használjuk.

Gondoljuk át, hogy minden egyes üzleti útra valóban szükség van, nem lehet helyettesíteni videóhívással? Ha mindenképp szükséges az utazás, akkor adjunk üzemanyagkártyát alkalmazottjainknak, így jobban nyomon követhetjük kiadásaikat.

Ezt a viselkedést nemcsak az üzleti, hanem a magánéletben is vállaljuk fel. Vezetőként példát mutatva tehetünk a legtöbbet a fenntartható vállalat kialakulásáért.

Csökkentsük a hulladék mennyiségét

Gondoljuk át, hogy a vállalat napi működése mennyi hulladékot termel. Tényleg szükség van egyszer használatos poharakra vagy saját, tartósabb vállalati csészékbe érdemes fektetni. Az elektronikai eszközöket muszáj kidobni, nem lehet felújítani, szervezeteknek adományozni, netán vállalaton belül újrahasznosítani? Bármit választanánk, gondoljunk arra, hogy az adathordozókon lévő információkat tanúsított megoldással töröljük.

Támogassuk a környezetvédő szervezeteket

Igen, ez a legegyszerűbb módszer arra, hogy tegyünk valamit környezetünk fenntarthatóságáért: támogassuk azokat a szervezeteket, akik mindezt profi módon végzik. Annak függvényében, hogy milyen jól megy az üzlet, fix összeget vagy a nyereség bizonyos százalékát a környezet védelmére fordíthatjuk.