+36304177429 info@datad.hu

Az otthoni munkavégzés magával rántotta a cloud technológiát,  szolgáltatók kétszámjegyű növekedést regisztráltak.

cloud szolgáltatás

A járvány miatt rekordszámú vállalatok tértek át az otthoni munkavégzésre, ez senki számára sem újdonság. Az viszont már jobban megemeli a szemöldököket, hogy a vállalatok a cloud technológia segítségével teremtették meg a rugalmas munkavégzés feltételeit, ahogy az értékesítést is felhő alapokra helyezték át.

Kétszámjegyű növekedés

A Canalys piackutató vállalat adatai szerint 32 százalékkal bővült a cloud infrastruktúrára költött összegek aránya, 2020 negyedik negyedévében, és elérte a 39,9 milliárd dollárt. Csak egy negyedév alatt a vállalatok 3 milliárd dollárral többet költöttek a felhő infrastruktúra szolgáltatásokra.

Az adatok azt mutatják, a teljes piac éves szinten 33 százalékkal bővült, és 142 milliárd dollárt ért el értéke (2019-ben csupán 107 milliárd dollárt fordítottunk ezekre a szolgáltatásokra).

Ők a vezető szolgáltatók

A piacvezető helyét az Amazon Web Services (AWS) megtartotta, 31 százalékos piaci részesedéssel. A szolgáltató harmadik negyedéve a szokásosnál gyengébb volt, de így is éves szinten 28 százalékkal tudott bővülni.

A második helyezett, a Microsoft Azure platform 20 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, viszont tavaly a rendkívül szép 50 százalékkal tudott növekedni. A sikerhez a Microsoft Teams népszerűsége is hozzájárult.

A harmadik helyezett a Google Cloud szolgáltatása, mely az első négy helyezett szolgáltató közül a legnagyobbat, 58 százalékot bővült. Piaci részesedés 7 százalék, ami csupán egy százalékponttal több a Kínában népszerű Alibaba Cloud-nál, aki 6 százalékkal a negyedik világviszonylatban. A kínai szolgáltató is szépe bővült a pandémia ideje alatt, 54 százalékkal.

Forrás: Canalys

Figyeljünk a már nem használt adattárolókra

A felhő migrációs projektek során a vállalati infrastruktúra a felhőbe költözik, amit azután követnek az adatok is. Ez azt jelenti, hogy a helyben, vállalati adathordozón tárolt adatok a felhő szolgáltatóhoz kerülnek át. A törvényi szabályozás és az iparági megfelelés miatt ne feledkezzünk el a helyben tárolt adatok megfelelő védelméről. Vagyis azokat töröljük biztonságosan, az adattárolót adatfertőtlenítsük szoftveresen és minderről készítsünk tanúsítványt is.