+36304177429 info@datad.hu

A koronavírus egyik mellékhatása, hogy őrült felvásárlásba kezdtek a vállalatok hardver területen, ezzel további e-hulladék hegyeket teremtve.

Többször is írtunk már blogunkon az e-hulladékról, amely iszonyatos tempóban működik. Legutóbb arról írtunk a nyáron, hogy a környezetvédelmi szakemberek számításai szerint, ha a mostanáig tapasztalt ütemben gyorsul az elektronikai hulladék bővülése, akkor 2030-re 74,7 millió tonnányi e-hulladék keletkezésével kell számolnunk.

Új eszközöket vásároltak a cégek

A Blancco kutatása szerint – melyet a Coleman & Parker készítette a cég megbízásából – tavaly 53 milliárd tonnányi e-hulladék keletkezett, még a járvány igazi kitörése előtt. A kutatás szerint a Covid-19 pandémia kezdete óta a vállalatok nagy többsége (97 százalékuk) arra kényszerült, hogy új hardvert vásároljon, háromnegyedük pedig érthető okokból új eszközöket vásárolt.

Az érdekes, hogy a kutatásban megkérdezettek többsége (78 százaléka) szerint a technológiai befektetés rövid távú volt és szükségtelen. A jó hír, hogy a vállalatok többsége foglalkozik az e-hulladék menedzselésével, azonban a szabályok gyakorlatba ültetésével már vannak gondok.

Szabályzat szintjén foglalkozunk az e-hulladékkal

A kutatás szerint a vállalatok legalább is a szabályzatok szintjén, igyekeznek környezetvédők lenni: 44 százalékuknál léteznek előírások arra vonatkozóan, hogy az életciklusuk végét elért eszközöket hogyan kezeljék. Azonban hiába a szabályzat, mert azt nem ültetik át a gyakorlatba. A leggyakoribb probléma, hogy nincs a témakörnek igazi felelőse, ahogy az előírásokat – kommunikáció hiánya miatt nem is ismerik vállalaton belül.

Ha ebből a kutatásból a jó híreket szeretnénk kiemelni, akkor mindenképp üdvözlendő, hogy a vállalatok legalább társadalmi felelősségvállalás programjaikban foglalkoznak az e-hulladék kérdésével is. Innen már csak egy lépés ezeket a szabályokat kommunikáció segítségével megismertetni és a mindennapi gyakorlatban használni is. Reménykedjünk, hogy minél több vállalat dönt így!