+36304177429 info@datad.hu

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) sajtóközleménye szerint december elsejétől minden tartós adathordozó vagy ezeket tartalmazó eszköz vásárlásakor egy adattörlő címkét is kapnak az ügyfelek.

Ezen az adattörlő címkén egy kód szerepel, melynek segítségével a veglegestorles.hu weboldalon lehet az adathordozón lévő adatokat véglegesen és visszavonhatatlanul törölni. Az oldalon ennek a kódnak a megadása és az eszköz típusának kiválasztása után egy szoftvert tölthetnek le a felhasználók, melynek segítségével törölhetik az adatokat. A kereskedőtől kapott kód egyszer használatos, egyszeri törlésre jogosít.

Amennyiben a tartós adatfertőtlenítéshez segítségre lenne szüksége felhasználóként vagy vállalkozásként egyaránt, forduljon bizalommal a DATA D szakembereihez!

Tavaly született a kormányrendelet

A hatóságok még a tavaly fogadták el a 726/2020. (XII. 31.) számú kormányrendeletet, mely a végleges adattörléshez szükséges teendőket szabja meg, többek között előírja az ingyenes adattörlő szoftver biztosítását is.

Az NMHH sajtóközleménye szerint, ha a fogyasztók a már nem használt adathordozó eszközökről nem törlik véglegesen adataikat, azok könnyen eljuthatnak a készülék következő használójához.

Ahogy mi is azt sokszor hangsúlyoztuk, nem szükséges különösebben képzettnek lenni ahhoz, hogy valaki visszaállítsa az eredeti fájlokat.

Ha a telefonhoz más okoseszközök is kapcsolódnak, akkor még könnyebben elérhetők ezek az adatok, legyenek azok fotók vagy jelenleg is használt jelszavak. Ezért különösen fontos, hogy a tartós adathordozókon alkalmazott törlési módszer visszavonhatatlan és biztonságos legyen.

Kereskedőknek igényelni kell

A kereskedők a végleges adattörlési címkével kapcsolatban a székhelye vagy telephelye szerinti illetékes járási hivatalhoz fordulhatnak. A címke átvételekor a kereskedőknek igazolniuk kell a kereskedelmi tevékenység végzéséről szóló jogosultságot. Ennek ellenőrzését a járási hivatalok végzik.

A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, hogy a kereskedő a címkét a fogyasztónak szabályosan adta-e át, a rendelkezések betartásával vezeti-e a nyilvántartást, hogyan tárolja a címkéket és kezeli a sérült vagy használhatatlan darabokat.

Az ingyenes adattörlési címkét a meghatározás szerint a következő tartós adathordozó eszközökre, biztosítható:

 • Android vagy IOS operációs rendszerű készülék vagy
 • önálló egységként vagy más informatikai hardver eszköz (pl. személyi számítógép, notebook, szerver stb.) részeként üzemeltetett, a felhasználó által rendeltetésszerűen szervizelhető, eltávolítható, mágneses vagy statikus elektromos (FLASH) tárolási elvű tartós adattároló,
  például

  • merevlemez (hard disk drive, HDD), szilárdtest meghajtó (solid-state drive, SSD),
  • pendrive (USB vagy egyéb csatolóval rendelkező flash memória).

A törölni kívánt eszköz csatlakoztatható kell, hogy legyen a törlést végző számítógéphez az alábbi módok egyikén:

 • USB,
 • SATA és különféle változatai,
 • SAS.

A törölni kívánt eszköz nem alkalmazhat az adatok elérését korlátozó hardveres titkosítást vagy hozzáférés-szabályozást.

A kereskedők az nmhh.hu/veglegestorles oldalon további információt kaphatnak az adattörlő címkével kapcsolatban.