+36304177429 info@datad.hu

Az Apple T2-es chipekkel ellátott számítógépjeit három éve mutatták be, tehát egyes vállalatoknál lassan a gépek életciklusának végéhez értünk Ennél a mérföldkőnél szembesültek a szakemberek egy kínzó problémával: hogyan szabadulunk meg az adatoktól, tanúsítottan egy szigorúan védett környezetben?

Aple T2

Az Apple kiemelten ügyelt a biztonságra, a 2017 második felében bevezetett T2-es chippel ellátott iMacPro (és a későbbi modellek, mint a MacBook Pro, MacBook Air és Mac Mini) lapkaszinten is figyel a biztonságra. A T2-es chipre több olyan kontrollert építettek be, mely emeli a gép biztonsági szintjét.

Lapkaszintű biztonság

A secure boot funkció például korlátozza, hogy milyen operációs eszköz tölthető be a macOS eszközökre, vagyis csak egy legitim, megbízható operációs rendszer indulhat el a gép bekapcsolásakor. Azt sem engedélyezi, hogy esetleg USB memóriáról bootolják a gépet, vagyis gyakorlatilag megakadályozzák, hogy például hackerek más operációs rendszer indításával férjenek hozzá adatainkhoz. Ez a lapka a hagyományos adattörlési megoldásokkal sem működik együtt: a Blancco Drive Eraser megoldása is operációs rendszerként működik telepítéskor.

A lapkaszintű biztonsági funkció hasznos az Apple eszközeit használó intézményeknek, nem vitás. Azonban mikor arról van szó, hogy az egészségügy intézmények, iskolák, kormányzati szervek, vállalatok bizalmas adatait szakszerűen, auditálható módon fertőtlenítsük, akkor gondot okoz ez az erős biztonság.

Manuális beállítás

A boot sorrend manuálisan ugyan átállítható ezeknél az Apple gépeknél, így az adattörlő megoldást lehet operációs szinten elindítani, de akkor sem látja a törölni kívánt adatokat, a T2-es lapka megakadályozza ezt. És még ha lenne is mód arra, hogy megkerüljük a lapka eme biztonsági funkcióját, gyakran nincs ellenőrizhető bizonyíték arra, hogy az adatot tényleg töröltük.

Vállalati környezetben nem megoldás, hogy a szervezet egy zárható szerkényben tárolja a leselejtezett gépeket, rajtuk a sok személyes, érzékeny és bizalmas (helyenként titkos vállalati) adattal, melyek a szükséges adatkezelés folyamatára várnak. Szerencsére, egyre több a környezettudatos vállalat, akik az értelmetlen tárolás helyett újrahasznosítják ezeket az eszközöket. Mielőtt eladnánk vagy elajándékoznánk az élettartamuk végét elért eszközöket, a szakszerű, tanúsított adatfertőtlenítésről nem szabad megfeledkeznünk.

Van megoldás

A jó hír, hogy a T2-es chipekkel felszerelt Apple gépekre is van a Blancco-nak szakszerű adattörlő és adatfertőtlenítő megoldása. Vállalati környezetben, számítógépes flottánk adatmenedzselésére a T2-es lapkákkal felszerelt eszközökre kifejlesztett Blancco LUN Eraser megoldást használatát javasoljunk, mely a piacon jelenleg az egyetlen adattörlési megoldás T2-es chipekkel ellátott eszközökre.

 A cég kutatás-fejlesztési részleg a LUN megoldásnak egy olyan verzióját dobta piacra, mely futtatható a macOS rendszeren. Amikor a T2-es lapkákkal ellátott eszközökről van szó, akkor nem boot-olunk semmilyen külső megoldást, hanem a UNIX-ra kifejlesztett LUN megoldást futtatjuk a meglévő operációs rendszeren, így hozzáférhetünk a lemezekhez és riportálható, auditálható módon törölhetjük annak tartalmát.

A biztonsági változások ellenére a T2-es chipekkel rendelkező Apple számítógépek számára is elérhető a szakszerű adattörlés és adatfertőtlenítés. Amikor elérkezik az idő, hogy életciklusuk végén lecseréljük Apple eszközeiket, nyugodtan megtehetjük, tudván, hogy az adatokat szakszerű megoldással távolították el.