+36304177429 info@datad.hu

Nem kell az adathordozót fizikailag megsemmisíteni ahhoz, hogy a véglegesen és biztonságosan megszabaduljunk adatainktól. A minősített adattörlés választásával költséghatékony és környezetbarát módon szabadulunk meg az adatoktól.

A magyar vállalati kultúra kellőképpen érett ahhoz, hogy az üzleti döntéshozók megértsék, az üzleti adatokkal valamit kezdeni kell. Miután feldolgoztuk, elemeztük és átforgattuk őket a tárolás osztályrésze jut nekik. Arról már korábban írtunk, hogy esetenként az adattárolás költsége magasabb, mint az egyszeri minősített adattörlés. A törvényi szabályozás miatt vannak olyan adatok, melyeket nem tárolhatunk örökké, azokkal valamit kezdenünk kell. De ha a tervek szerint selejtezett számítógépek adathordozóira gondolunk, az is munkát ad nekünk adatkezelés terén.

Szerencsére a GDPR és a törvényi kényszer hatására a cégek megértették, miért kell az adatokat korszerűen, minősített módon megsemmisíteniük. Az viszont nem mindegy, hogy az adat megsemmisítésnek milyen módját választják a cégek. És mi közül választhatnak: a minősített adattörlés és az adathordozó fizikai megsemmisítése a két lehetséges opció (na jó, vagy egy harmadik út is, amikor egy nagy tüzet rakunk a vállalat udvarán és elégetjük az adathordozót, de ezt nehezen tudjuk dokumentálni, arról nem is beszélve, hogy veszélyes és komolyan szennyezi a környezetet).

Mikor zúzzuk szét az adathordozót?

Ebben az esetben a helyszínre megyünk, hordozható megsemmisítő berendezésünket magunkkal visszük. Azt is gyakran előírják, hogy milyen vastagságú szeletekre kell felvágni az adathordozót. A kisebb vastagságú csíkokból nehezebben rekonstruálható az eredeti adathordozó, bár a nagyobb csíkok esetében is sziszifuszi munkát és óriási erőfeszítést igényel a rekonstrukció. Az esetleg ily módon helyreállított adathordozóból a digitális adatok visszanyerése egyébként lehetetlen.

Az adathordozó fizikai megsemmisítése tehát a fizikai, látható bizonyítéka annak, hogy az adatok biztosan és helyreállíthatatlanul eltűntek. Míg sok cégvezetőnek ilyen fajta bizonyosságra valóban szükség van, a vállalat szempontjából indokoltabb és költséghatékonyabb, ha a minősített adattörlést választjuk.

Mikor válasszuk a minősített adattörlést?

A minősített adattörlés azt jelenti, hogy dokumentáltan, az adatokat felülírva töröljük üresre az adathordozót (az adatok felülírásának szükségességéről egy korábbi bejegyzésben már részletesen írtunk). Az adathordozó fizikailag nem semmisül meg, így használtan el lehet adni – akár alkalmazottjainknak, de mi is nyitottak vagyunk az üzletre.

Legtöbb esetben a minősített adattörlés költségét maga az adathordozó értéke állja, de olyan esetek is vannak, amikor még pluszban fizetünk is az adathordozóért. Vagyis amellett, hogy a vállalat környezetbarát, minősített módon töröli adatait, még plusz jövedelemhez is jut.

A minősített adattörlés esetében nem keletkezik elektronikai hulladék, amit kezelni kell és amitől szakszerűen meg kell szabadulni. Az adathordozót magába foglaló laptop vagy számítógép új életet kezd, így megóvtuk környezetünket a felesleges elektronikai hulladéktól. Környezettudatos cégként mindenképp vizsgáljuk felül szigorú szabályzatunkat, ha az az adathordozó fizikai megsemmisítését írja elő.