+36304177429 info@datad.hu

Francia Adatlopás: Tízmilliót Érint a Pôle Emploi Ügynökség Adatszivárgása

Adatlopás Franciaországban: Tízmillió embert érintő biztonsági incidens

A francia Pôle Emploi ügynökség, amely álláskeresési és pénzügyi segélyezési szolgáltatásokat nyújt, beszámolót adott ki egy adatlopásról. Az incidens során tízmillió ember személyes adatai kerültek illetéktelen kezekbe.

 

„A Pôle Emploi értesült egy biztonsági problémáról, amely egyik szolgáltatójánál keletkezett és az álláskeresők személyes adatainak nyilvánosságra kerülését eredményezte,” olvasható a hivatalos közleményben.

A 2022-ben regisztrált álláskeresők, valamint az ügynökség korábbi felhasználói is érintettek lehetnek az adatlopásban – derült ki a Pôle Emploi hivatalos weboldalán.

Az ügynökség nem közölt részleteket az érintett személyek számáról, de a Le Parisien című lap szerint körülbelül tízmillió embert érinthet a szivárgás. A szám a 2022-es regisztrációk és az elmúlt év adatsorából származik, amelyek még mindig megtalálhatók az ügynökség rendszerében.

A pénzügyi segélyek nem érintettek

A kompromittált információk között teljes nevek és társadalombiztosítási számok találhatók; azonban e-mail címek, telefonszámok, jelszavak és bankszámla-információk nem kerültek illetéktelen kezekbe.

Annak ellenére, hogy az érintett adatok korlátozott mértékben használhatók fel kibertámadások során, a Pôle Emploi azt javasolja az álláskeresőknek, hogy legyenek körültekintőek az érkező kommunikációval kapcsolatban.

Az ügynökség egy külön telefonszámot is létrehozott, ahol az érintett személyek információkat kaphatnak az eseménnyel kapcsolatban.

A Pôle Emploi közleményében megerősítette, hogy minden erőfeszítést megtesz az álláskeresők adatainak védelme érdekében, és további biztonsági intézkedéseket is tervez bevezetni, hogy elkerülje a hasonló események ismétlődését.

Az ügynökség hozzáfűzte, hogy a pénzügyi segélyezési programjai nem érintettek, így az álláskeresők továbbra is bizalommal vehetik igénybe az online szolgáltatásokat.

MOVEit Listázás

Az Emsisoft biztonsági cég MOVEit platformja is a Pôle Emploi-t nevezte meg az adatlopásért felelős szolgáltatóként, és megerősítette, hogy az incidens tízmillió embert érint.

A Clop ransomware csoport, amely az adatlopást elkövette, még nem tette közzé az ügynökséget zsarolási oldalán.

Korábban a támadók azt állították, hogy nem hozzák nyilvánosságra az állami ügynökségektől loppant adatokat, ezért nem világos, hogy a csend az ő taktikájuk-e.

A Pôle Emploi a Maximus után a második a listán az érintett egyének számát tekintve. Míg a Maximus esetében 11 millió ember volt érintett, addig a MOVEit támadási kampány összesen 59,2 millió embert és 988 szervezetet kompromittált.

Forrás: www.pole-emploi.org