+36304177429 info@datad.hu

Szexfotóink a mobilokon

A magyarok 37 százaléka megszabadul használt okostelefonjától, amikor beszerzi az újat. A legtöbben beszámíttatják vagy elajándékozzák korábbi mobiljukat, de akadnak olyanok is, akik egyszerűen kidobják a szemétbe. Az adatokat azonban csak nagyon kevesen törlik megfelelően a régi készülékről. Egy friss felmérés eredményeiből az derült ki, hogy a felhasználók 37 százalékával fordult már elő, hogy az addig használt mobiltelefonját eladta (19 százalék), elajándékozta (16 százalék) vagy visszaadta munkáltatójának (2 százalék).

Évente több százezer használt mobiltelefon kerül a GSM boltokba, amelyeken – azt mondhatjuk – tömegével maradnak akár otthon készült privát fotók, akár fontos céges dokumentumok. Ma már minden okostelefonban van kamera, továbbá ezek a készülékek alkalmasak arra, hogy a vállalati levelezésünkbe is belépjünk velük, még ha nem is mindenki használja ki ezt a funkciót.

Így hát nem meglepő, miért feszegeti a média egyre többször azt a témát, hogy a leselejtezett okostelefonjainkon vajon milyen érzékeny adataink maradnak rajta.

Azok közül, akik túladtak már legalább egy használt mobiltelefonon, a legtöbben névjegyeket (62 százalék), fényképeket (54 százalék) és sms-üzeneteket (51 százalék) tároltak a készüléken, mielőtt az értékesítéssel vagy elajándékozással tulajdonost cserélt volna. Egyötödük naptárbejegyzéseket, egytizedük pedig e-maileket is őrzött rajta. A megkérdezettek egyharmada nyilatkozott úgy, hogy semmilyen adatot nem tárolt korábbi mobilján, ez a szám azonban csupán azért ilyen magas, mert a felmérésben résztvevők egy része a névjegyeket és üzeneteket, szinkronizált postafiókot nem igazán tekinti a telefonon tárolt adatnak.

Azok, akik túladtak már egy mobilon, az adatokat általában egyenként törölték. A férfiak és a hölgyek körében egyaránt ez a leggyakoribb módja a készülék „letakarításának”. A felhasználók egyharmada alkalmazza a készülék gyári visszaállítását, ez a második leggyakoribb módszer, amellyel különösen a fiatalabbak élnek.

A gyári visszaállítás sem törli véglegesen az adatokat

A felhasználók – tévesen – azt hiszik, hogy a gyári adatok helyreállítása („factory reset”) megoldja számukra az adatbiztonság problémáját. Nem hibáztathatjuk őket ezért, mert gyakran még a biztonságtechnikai szakemberek is azt gondolják, hogy a gyári állapot visszaállítása egy okostelefonon minden adatot megsemmisít a belső memóriában.

A valóság az, hogy sok esetben ezek az adatok továbbra is léteznek. Téves ugyanis az a feltételezés is, hogy az egyszerű gyári visszaállítás után a készüléken maradt adatokhoz történő hozzáférés csak különleges szakértelemmel és drága felszereléssel lehetséges. Az androidos telefonok esetében, amelyek a globális piac több mint 79%-át teszik ki, elég egy gyors látogatást tenni a YouTube-ra, hogy megtudjuk, hogyan kell visszanyerni az adatokat, például úgy, hogy lemezmeghajtóként érjük el a telefont egy asztali számítógépről. Így azok, akik újraértékesítés előtt mindössze a gyári visszaállítást végzik el, ezzel csupán hamis biztonságérzetbe ringatják magukat.

A minősített adattörléssel foglalkozó Blancco magyarországi képviselői több hazai használt GSM boltot is végigjártak, és mindenhol arról számoltak be az eladók, hogy a leadott telefonokon gyakran találnak intim képeket, családi fotókat és egyéb dokumentumokat. A cég arra hívja fel a figyelmet, hogy különösen a külső memóriakártyát használó androidos készülékek veszélyeztetettek, mivel a rendszer-visszaállítás valójában csupán a kártyákon tárolt adatokhoz vezető útvonalakat törli, magukat az adatokat nem. Így a fényképek, dokumentumok könnyedén visszaállíthatóak ingyenes programok segítségével is. A Blancco ezért arra figyelmeztet, hogy a régi memóriakártyákat jobb megtartani, vagy azok tartalmát teljesen felülírni, mielőtt eladjuk őket.

forrás: www.minuszos.hu és HVG.hu