+36304177429 info@datad.hu

A vállalatoknak nincs idejük foglalkozni az idős eszközökkel, ami viszont egyre nagyobb fenntartási költségeket generálnak. A Blancco év eleji kutatása szerint a vállalatoknak milliókba kerül a régi, idejétmúlt IT eszközök tárolása.

Az európai, amerikai és ázsiai vállalatok megkérdezésével készült kutatás szerint a Blancco azt a következtetést vonhatta le, hogy 100 ezer dollárt (több mint 28 millió forint) költenek a szervezetek az adatközpontjukban működő régi eszközök fenntartására, az elavult technológia okozta zavarok elhárítására. A régi hardver eszközök ezen felül biztonsági és megfelelőségi kockázatot is jelentenek a vállalatnak: gyakori, hogy az elavult hardver operációs rendszerét már nem frissítik, de mégis tovább üzemeltetik, nyílt utat biztosítva az adatokat ellopni kívánó hackereknek.

A 600 vállalat megkérdezésével készített kutatás szerint a cégek több mint felének (54 százaléka) akadt gondja az adatvédelmi hatóságokkal, legalább egyszer, de voltak olyanok is, akik kétszer. Az európai GDPR és amerikai ágazati (például egészségügy) adatvédelmi szabályozások értelmében ezek a vállalatok 20 millió eurós vagy 1,5 millió dolláros büntetést kockáztatnak viselkedésükkel.

Fredrik Forslund, a Blancco vállalati megoldásokért felelős alelnöke szerint a vállalatok szükségtelenül magas összegeket költenek az adatok belső tárolására. Másik oldalról a vállalatok viselkedése érthető, viszont hiszen azért nem mernek a régi IT eszközöktől megszabadulni, mert ezzel adatszivárgást kockáztathatnak – nem tudják megfelelően fertőtleníteni az adatokat tartalmazó merevlemezeket. Ezért inkább tovább tárolják, rosszabb esetben az aktív hálózatba beépítve működtetik ezeket a régi IT eszközöket is, komoly károkat okozva saját maguknak. Megoldás lehetne szakértő vállalatokra bízni az adatok szakszerű törlését, fertőtlenítését.

A kutatás további eredményei szerint a vállalatoknál dolgozók többsége egyszerűen elbukná az adatfertőtlenítési tesztet, miután 57 százalékuk úgy véli,  a gyorsformázás vagy a teljes formázás elegendő az adatok visszaállíthatatlan törléséhez. Egy másik érdekes adat, hogy a vállalatok 80 százaléka elismerte, a régi IT eszközök negyede csak ott csücsül az adatközpontban és az áramfogyasztáson kívül semmilyen aktív feladatuk nincs.