+36304177429 info@datad.hu

Könnyű helyzetben vannak a nagyobb vállalatok, ahol ütemezetten, 3-6 évenként cserélik a teljes gépparkot. A kisebb vállalatoknál vagy a magánszemélyek esetében azonban a gépcserével járó kiadás nem mindig finanszírozható, ezért érdemes a gép elavulásához kötni annak cseréjét.

A következő kérdés önmagától adódik: mikor számít elavultnak a számítógép vagy a laptop?

Új operációs rendszer jelenik meg

Ha csak azért, mert egy újabb operációs rendszert adtak ki, nem érdemes cserélni. Az új operációs rendszerek legtöbb esetben a régebbi számítógépeken is működnek, így gond nélkül frissíthető a rendszer – a gép cseréje nélkül. Ha a legújabb operációs rendszer már nem működik számítógépünkön és a biztonsági frissítések ideje is lejárt, az már egyértelmű jele annak, hogy érdemes új számítógép után nézni. A biztonsági sérülékenységek kijavítása nélkül előbb vagy utóbb hackertámadás áldozatai lehetünk, amikor adataink épségét is kockáztatjuk.

Lassú a gépem

Az új operációs rendszer, az állandó frissítések, a vírusvédelmi megoldás mind-mind lassíthatja a gépet. Ahogy az sem a sebességet javítja, ha nincs elegendő üres hely a gépünkön. Először meg kell nézni, mi okozza a lassulást, nincs esetleg egy vírusfertőzés a háttérben? Ebben az esetben sem kell rögtön gépet cserélni: sokat javít a teljesítményen, ha új processzort vásárolunk, bővítjük a memóriát, netán a merevlemezt lecseréljük a gyorsabb SSD-re. Ezek kisebb kiadások, mellyel megnövelhetjük gépünk teljesítményét és használati idejét pár évvel.

Nincs elég hely a merevlemezen

A helyhiányon lehet a legkönnyebben segíteni: a merevlemezt SSD-re cseréljük (és ezzel a gyorsaság is megnő) vagy nagyobb kapacitású merevlemezt szerzünk be. Nyilván, senki sem akar operációs rendszert migrálni, így a legkézenfekvőbb megoldás, ha egy USB-re csatlakoztatható merevlemezbe vagy SSD-tbe fektetünk bele.

Eltört a laptop képernyője

A laptop képernyője kényes dolog, nem szabad gyermekek közelében hagyni – a családban nálunk legutóbb úgy tört el egy képernyő, hogy a gyerkőc ráült. A laptopok képernyőjét könnyű cserélni, erre rengeteg oktatóvideó található az interneten.

Rossz az akkumulátor

Az akkumulátor cseréje is egyszerű dolog és nem érdemes az egész gépet kicserélni csak azért, mert 15 percnél többet nem bír áram nélkül. Érdemes szakszerviz segítségét kérni, mert ott a régi, veszélyes hulladéknak minősülő akkumulátort szakszerűen selejtezik le.

Nem tölti az akkumulátort

Leggyakrabban a kábel a gyenge pontja a töltési hibáknak, mert megtöredezett, rosszul érintkező szálakról van szó. A kábelt is könnyű cserélni, mi több relatíve olcsó beszerezni.

Nyilván, ha egy számítógép összes fentebb felsorolt hibája jelentkezne, akkor nem érdemes a pót alkatrészekkel bajlódni. Ez már annak az egyértelmű jele, hogy itt az ideje új gépet vásárolni. És ekkor sem muszáj egy új gépet vásárolni, nagyon jó minőségű használt laptopok érhetőek el a piacon. Ha nem vagyunk nagy játékosok és nem kell szöveget írni, akkor otthoni használatra, filmnézésre, zenehallgatásra, internetezésre kényelmesebb lehet egy tablet.

Minden esetre, mielőbb régi számítógépünket netán laptopunkat elvinnénk a szeméttelepre, győződjünk meg, hogy minden adatot lemásoltunk az adathordozóról. Ha a merevlemezt is ki szeretnénk dobni, előtte töröljük le az adatokat és írjuk át a merevlemezt, hogy később senki se tudjon az adatokhoz hozzáférni. Ha vállalkozásként nagyobb mennyiségű számítógépet cserélne le, hívja a DataD munkatársait a szakszerű segítségért!