+36304177429 info@datad.hu

A mobilszolgáltatóktól, számítógépszervizektől, de még a munkáltatónktól is kérhetjük annak igazolását, hogy a részére átadott adathordozóról megfelelően törölte személyes adatainkat, és ezt a jogunkat széles körben tudjuk érvényesíteni.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága állásfoglalásával egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk. Akkor azt emeltük ki, hogy a GDPR salátatörvénynek nevezett jogszabály 2019 áprilisi elfogadásával a munkahelyi személyes adatokat dokumentáltan kell törölni. A jogszabályok és a hatósággal történő konzultáció alapján egyértelmű, hogy a számítástechnikai eszközök adatoktól történő fertőtlenítését széles körben be kell iktatni a különböző munkahelyi és üzleti folyamatokba – emelte ki Molnár Gábor, a NAIH véleményének értelmezését elvégző L-Tender Consulting ügyvezetője.

Köteles fertőtleníteni a munkáltató
Például, ha egy munkavállaló a munkáltatója részére visszaadja céges mobiltelefonját vagy notebookját, akkor a munkáltató köteles ezt az eszközt fertőtleníteni a személyes adatoktól. Erről pedig a munkavállaló olyan törlési jegyzőkönyvet kérhet, amely tartalmazza a törlés módszerét, időpontját, eredményét, valamint a törölt adathordozó egyértelmű azonosítását lehetővé tévő sorozatszámot vagy IMEI számot.

Szintén adattörlési kötelezettsége van egy mobilszolgáltatónak vagy PC-szerviznek olyankor, ha egy mobiltelefont vagy notebookot garanciában újra cserél. Ilyenkor az ügyféltől átvett régi eszközről a cég köteles törölni a személyes adatokat, és erről törlési jegyzőkönyvet kell kiállítania.

A törlés módszereként nem fogadható el az egyszerű formázás, ehelyett olyan eljárást kell alkalmazni, amely a korábbi adatokat az adathordozó teljes felületén felülírja egy megfelelő algoritmussal, és így az adatokat visszaállíthatatlanná teszi. A törlés megtörténtét pedig részletes jegyzőkönyvvel kell igazolni mind az ügyfél, mind az ellenőrző hatóságok felé.

Több millió mobil érintett
A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy évente sok millió eszközt kell fertőtleníteni a személyes adatoktól, és a mobiltelefonokat, számítógépek nem lehet úgy leselejtezni, tovább adományozni vagy értékesíteni, hogy ne történjen meg a törlésük. Molnár Gábor szerint könnyen meg lehet érteni, hogy mindez miért fontos. Életszerű feltételezni például, hogy egy munkavállaló a részére rendelkezésre bocsátott notebookon magáncélból is fel fog keresni különböző weboldalakat. A böngészési előzményekből így következtetni lehet egészségügyi állapotára és betegségeire, vallási hovatartozására és politikai nézeteire, szexuális szokásaira. Ezeket az adatokat pedig – jogszerűtlenül – a vállalat HR-osztálya is felhasználhatná, például egy menedzser előléptetésének elbírálása során.