+36304177429 info@datad.hu

Álljunk meg egy percre és gondoljuk csak át: hány és hány internetre kapcsolt eszközt használunk otthonunkban és a munkahelyen? Ha nem más, pár számítógép, több okostelefon, nyomtató, táblagép mindenképp szerepel listánkon. Nagyon sokan munka és személyes célokra is használják ugyanazt az eszközt: az otthoni gépünkről lépünk be a vállalati hálózatba, hogy egy vagy két feladatot még elvégezzünk, de fordítva, a munkahelyi gépen tárolunk pár kedvenc fotót (egyik közülük épp a háttérkép).

ÉS még nem beszéltünk a különböző kütyükről, mely naponta generálják a személyes adatokat rólunk. Elég egy okos órára vagy fitness karkötőre gondolni, vagy egy okos konnektorra, mellyel az interneten keresztül is tudjuk egyes eszközeinket menedzselni. Vagy az internetre csatlakozó tévé, set-top-box, játékkonzol is adatokat generál. Vagy központi fűtési rendszer? Mosógép? Hifi rendszer? Teafőző? Nem vicc, ezek az eszközök is csatlakozhatnak az internetre és akarva akaratlanul adatot tárolnak rólunk –minimum a hálózati ID-t és jelszavát már elmentették.

Bármennyire is trendik és izgalmasok is ezek az internetre csatlakoztatott készülékek, komoly kihívást jelentenek adatvédelmi szempontból. Első körben, a fogyasztók meg sem vásárolják ezeket a készülékeket, ha úgy érzik, nem bízhatnak meg bennük. A kutatások azt mutatják például a brit háztartások kétharmada aggódik amiatt, hogy valaki hozzáfér személyes adataikhoz, ha a használt laptopot vagy mobilkészüléket eladnák. És joggal. Mert a legtöbb fogyasztó nem tudja, hogyan lehet az adatok biztonságosan eltávolítani a régi készülékről. Ezért inkább a fiók mélyére süllyesztik a régi készüléket mintsem értékesítsék. Vagy a tudatlanok bátorságával felfegyverkezve teljes bizalommal adják el adataikat is idegeneknek.

Ezért mi a Data Destroynál úgy gondoljuk, a gyártók felelőssége olyan technológiákat kidolgozni, melyek könnyedén és gyorsan, de mégis biztonságosan lehetővé teszik az adatok egyszerű eltávolítását. Ez nemcsak a fogyasztók bizalmát növelné, hanem fellendítené a használt eszközök piacát is, melynek komoly ökológiai hatása lehet környezetünkre. Az okos eszközöket gyártó vállalatok felelőssége oktatni a fogyasztókat az adatvédelem, az adatok tárolásának területén – egyszerűen azzal, hogy elmondjuk, milyen adatokat hol, mennyi ideig tárol az adott eszköz.

Az adatok tárolásában és megsemmisítésében érdekelt piaci szereplők összefogására van szükség annak érdekében, hogy termék és operációs rendszer szintjén találjanak ki egyszerű tervezési elveket, mely segítené az ügyfeleket adatvagyonuk felelős kezelésében, felelős megsemmisítésében. Például közvetlenül a lapkagyártókkal dolgozva a chipre égethetnénk be a minősített törlési protokollokat, így biztosítva az adatok biztonságos és minősített megsemmisítését. És így mindenki nyugodtan aludhat este, az adatok biztonságban lesznek.