+36304177429 info@datad.hu

Nemcsak a számítógépek újbóli értékesítése, hanem azok adományozása is meghosszabbítja a gépek életét. Adomány esetében se feledkezzünk el adataink minősített törléséről.

Jó hírrel szolgálhatunk! A felelős gondolkodás már nemcsak a számítógépek értékesítése, hanem azok adományozása során is megjelent a magyar vállalatoknál. Az utóbbi időben egyre több olyan vállalat fordul hozzánk szakmai segítségért, akik nem értékesíteni, hanem a használt számítógépeket egy kiszemelt alapítványnak, jótékonysági szervezetnek szeretnék adományozni. Ezek a számítógépek semmi másban sem különböznek az értékesítésre szánt társaikról, ahogy a velük való bánásmód is ugyanaz: szakmai odafigyeléssel, minősített adattörlést végzünk a számítógép adathordozóján.

Az adományozásra szánt számítógépek, laptopok esetében is ugyanolyan érzékeny, vállalati adatokról van szó, melyeket nem szeretnénk a konkurencia kezében viszontlátni. Még ha tudjuk is, melyik szervezetnek adományozzuk használt gépjeinket, még ha feltétlenül meg is bízunk bennük, adataink szakszerű, minősített megsemmisítéséről gondoskodnunk kell. (Zárójelben jegyzem meg, ha esetleg még nincs meg a kiszemelt alapítvány vagy társaság, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hazai szervezete szívesen fogadja az IT adományokat – melyek elhelyezéséről természetesen gondoskodik.)

Az adományozott számítógépen maradt adatok is gyorsan gazdát cserélhetnek, és egy nap arra ébredünk, hogy teljes titkos ügyféllistánk az interneten publikusan elérhető. Az ehhez hasonló, egyébként megelőzhető adatszivárgás az európai adatvédelmi rendelet értelmében biztonsági incidensnek számít, melyet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH) be kell jelentenünk. A kár nemcsak az üzleti előny elvesztéséből jelentkezik, hanem az üzleti renomé megtépázása is helyrehozhatatlan károkkal járhat.

Szerencsére, megjelent a magyar vállalati kultúrában az a réteg, akik komolyan veszik társadalmi felelősségvállalásukat – és adományként adják tovább használt számítógépjeiket. Ez a vállalkozói réteg azt is tudja, hogy az adatok tekintetében is felelősséggel tartozik a hatóságok és főként az ügyfelek felé. Az utóbbi időben egyre gyakrabban fordulnak hozzánk minősített adattörlési szolgáltatásunkat igénybe véve. Esély adva ezáltal az új életet kezdő számítógépeknek, hogy tényleg tiszta lappal induljanak.