+36304177429 info@datad.hu

Adattárolás a felhőben

Tapasztalataim szerint a felhős adattárolással kapcsolatos kifogásokat soroló listákon mindenhol az első helyek egyikén szerepel az adatvédelem. Az egyik gyakran felmerülő kérdés: a szolgáltatók hogyan tudják biztosítani szolgáltatóváltáskor vagy eszközcserekor az ügyfél adatainak tökéletes, visszaállíthatatlan törlését? Nos, erre fejlesztett megoldást a Blancco.

Az adattörlés ma már egy olyan problémakör, amelyre Magyarországon is egyre több figyelmet fordítanak a cégek és szervezetek. Saját jól felfogott érdekükben is teszik ezt, hiszen például az Információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. tv. immár fontos előírásokat tartalmaz, például a személyes adatok tekintetében. A törvény pontosan meghatározza az adattörlés fogalmát is: az adatok felismerhetetlenné tétele oly módon, hogy a helyreállításuk többé nem lehetséges„. Az adatok életciklusának végén a vállalati biztonság szempontjából is fontos a tökéletes adattörlés, máskülönben az üzletmenetre kritikus adatok kerülhetnek illetéktelen kezekbe. Időnként úgy kerülik el a figyelmet az adatok, hogy valaki „elavultnak” véli őket, pedig a már elavultnak gondolt adathalmazok is tartalmazhatnak kritikus információt.

Felülírással töröl, és tanúsító jegyzőkönyvet is ad róla

A Blancco VMware vCloud Eraser nevű megoldását a felhős adattárolás iránti bizalmat növelheti, ugyanis a segítségével a WMware vCloud Directort használó szolgáltatók auditálható adattörlési szolgáltatást is nyújthatnak ügyfeleiknek.

A szoftver, amelyet a finn cég a VMware technológiai partnerprogram kereteiben tervezett és fejlesztett, lényegében a vCloud Director biztonsági központjának adattörlési lehetőségeit egészíti ki. A vCloud Eraser integrálható a vCloud Directorba, így ez utóbbi kezelőfelületén törölheti a szolgáltató a szükségtelenné váló virtuális gépeket. A törlés során a Blancco minősített algoritmusok segítségével felülír minden tárterületet, melyet a megsemmisített virtuális gép használt, majd jegyzőkönyvet állít ki az adattörlés bizonyítékaként.

És hogy ez miért fontos? Egyrészt nyilván a tanúsítvány miatt. Másrészt azért, mert Markku Willgren, a Blancco felelős vezetője, szerint átlagosnak mondható informatikai módszerekkel is vissza lehet állítani a virtuális szerverek adatait, ha azokat nem minősített módon, felülírással törölik. Ez az adattörlési szolgáltatás egy újabb lépés afelé, hogy a felhőalapú adattárolási szolgáltatások jobban igazodhassanak az ügyfelek belső adatvédelmi rendelkezéseinek és a hatályos jogszabályoknak is.

forrás: bitport.hu