+36304177429 info@datad.hu

A fejlődő technológia szerepe

A technológia fejlődésével növekszik az igény a routerek, switchek és access pointok adatmentesítési igazolásaira, mivel ezek az eszközök nem csak a hálózati kapcsolatokért felelősek, de adattárolóként is működnek.

A technológiai haladás révén a hálózat minden sarkában okos megoldások jelennek meg. A hálózati forgalom felügyelete, a biztonság, az eszközkezelés és további funkciók egyre komplexebb szolgáltatássá fejlődnek. Ennek eredményeképpen a hagyományos hálózati eszközök – mint a routerek és switchek – bonyolultabbá és drágábbá válnak.

A hálózati eszközök fejlődésének egy aspektusa

A hálózati eszközök fejlődésében fontos szerepet játszik a helyi adattárolási kapacitás növelése. Ezek az eszközök konfigurációs adatokat, naplókat és más információkat tárolnak a hálózati topológiáról, IP címekről, hálózati hovatartozásról. Ezek az adatok különösen érzékenyek a kiberbiztonság szempontjából.

Nincs garancia arra, hogy egy rendszergazda milyen adatokat tárol a hálózati eszközök helyi adattárolójában, beleértve a projekttel kapcsolatos megjegyzéseket vagy jelszólistákat is.

Fontos, hogy ezeket az adatokat ugyanolyan szintű védelemmel lássuk el, mint a vállalati szervereken tárolt információkat.

Mire kell odafigyelnünk?

A gyári visszaállítás nem garantálja a tárolt adatok teljes és végleges törlését, ráadásul ez a folyamat munkaigényes. A fizikai megsemmisítés sem ideális megoldás, mivel így nem tudjuk az eszközt tovább értékesíteni. Az ilyen hálózati eszközök drágák, üzleti szempontból fontos, hogy újra értékesíthetőek legyenek. Egyes szervezetek előírják a hálózati eszközök adattárolójának sterilizálását, még ha belső újrahasznosításra is kerülnek.

A hálózati eszközök adattörlésének kihívásai

Amikor egy szerverrack eléri a végét, minden egyes szervert külön-külön vontatnak ki a szolgálatból, beleértve a rack tetején található switchet is. Egy teljes hálózati switch ledarálni nem lehetséges, a fizikai megsemmisítés pedig sok manuális munkát igényel. A szakembernek egyesével kell szétszerelnie az eszközöket, majd kézzel eltávolítani az adathordozókat, legyen az HDD vagy SSD.

Az adathordozók azonosítása technikai szaktudást igényel. Sok esetben az SSD vagy HDD az alaplaphoz van rögzítve, ezeket csak időigényes munkával lehet eltávolítani, az eszköz végül használhatatlanná válik.

Ezért a hálózati eszközök megsemmisítése nem gazdaságos. Még nem is beszéltünk a környezetvédelmi szempontokról, ahol az eszközök újrahasznosítása és felújítása jelentős társadalmi és környezeti előnyökkel jár.

Automatizált, menedzselhető megoldások

A Blancco Network Device Eraser hatékony és biztonságos alternatívát nyújt a kézi feldolgozáshoz és a fizikai megsemmisítéshez. Nem destruktív, de végleges és tanúsított adattörlést biztosít a switchek, routerek és access pointok számára az NIST 800-88 előírásai szerint. Egyszerűen integrálható a WMS, AMS és más rendszerekkel az automatizált munkafolyamat és rugalmasság érdekében. A Blancco Management Console segítségével központilag gyűjti össze a digitálisan aláírt adattörlési jelentéseket, biztosítva a hitelesített adatmentesítést.

Forrás: blancco.hu