+36304177429 info@datad.hu

A közelmúltban számos Google Drive felhasználó számolt be súlyos adatvesztési eseményekről, ami a Google felhőalapú tároló rendszerének megbízhatóságát kérdőjelezi meg. Több esetben felhasználók ezrei tapasztalták dokumentumaik váratlan eltűnését. Az első ilyen esetről Yeonjoong nevű felhasználó számolt be, aki fél évnyi adatainak eltűnését észlelte. További felhasználók is hasonlóan drámai adatvesztésről tettek jelentést, többek között értékes dokumentumok és munkaanyagok elvesztéséről.

Jelentések alapján a Google Drive asztali kliensében is problémák adódtak, ami az adatok szinkronizációjában okozott zavart a felhőszolgáltatás és a felhasználók személyes számítógépei között. Ez a hiba különösen aggasztó, mivel a felhasználók napi munkavégzéséhez elengedhetetlen a megbízható adatkapcsolat. Egyelőre nem áll rendelkezésre konkrét információ a hiba forrásáról és arról, hogy a elveszett adatok visszaállíthatók-e.

Ez a váratlan incidens kiemeli a rendszeres és sokrétű biztonsági mentés fontosságát, különösen azok számára, akik munkájuk során nélkülözhetetlen adatokat tárolnak a felhőben. Sokan nem rendelkeznek elegendő biztonsági mentéssel, amely kritikus lehet ilyen esetekben. A biztonsági mentési módszerek közé tartoznak a külső merevlemezek, SSD-k, NAS rendszerek RAID1 vagy RAID5 konfigurációban, optikai lemezek, memóriakártyák, pendrive-ok, valamint a különböző felhőszolgáltatások kombinált használata.

A Google műszaki csapata elismerte a problémát és jelenleg azon dolgoznak, hogy feltárják az okokat és megoldást találjanak. A felhasználók sürgős beavatkozást várnak, hiszen a Google Drive kulcsfontosságú része a mindennapi munkafolyamataiknak. A széles felhasználói bázis miatt a hiba globális hatásokkal bírhat.

A Google számára létfontosságú a hiba gyors feltárása és megoldása, hogy megakadályozzák a jövőbeni hasonló incidenseket. A felhasználók számára elengedhetetlen, hogy adataik biztonságosan legyenek tárolva és mindig elérhetőek maradjanak. A vállalatnak kidolgozott stratégiát kell alkalmaznia az ilyen típusú események elkerülésére és a felhasználói adatok biztonságának garantálására.

A fejleményeket folyamatosan figyelemmel kísérjük, és amint újabb információk érkeznek a probléma megoldásával vagy lehetséges következményeivel kapcsolatban, friss híreket közlünk. Bár reménykedünk a Google gyors és hatékony válaszában, és abban, hogy a lehető legtöbb elveszett adat helyreállítható lesz, sajnálatos módon fennáll az a veszély is, hogy egyes adatvesztések véglegessé válhatnak.