+36304177429 info@datad.hu

A hírhedt indonéz hacktivista, Bjorka, közel 35 millió indonéz útlevéltulajdonos személyes adatait kínálja eladásra a darkweben 10 ezer dollárért. Bjorka rendszeres kritikusa az indonéz kormánynak és ismert arról, hogy kompromittáló információkat tesz közzé közösségi média platformokon a törvényhozókról. A Bevándorlási Főigazgatóság hálózatának potenciális megsértését vizsgálja a kormány.

Teguh Aprianto, indonéz biztonsági kutató, egy Twitter-bejegyzésben fedte fel, hogy a hacker eladásra kínálja az indonéz útlevéltulajdonosok adatait, amelyek tartalmazzák a teljes neveket, születési dátumokat, nemet, útlevélszámot és az útlevél érvényességi idejét. Aprianto szerint a hacktivista bizonyítékként 1 millió adatot megosztott. A poszt szerint a 4 gigabájtnyi adattárat 10 000 dollárért lehet megvásárolni.

„Az áttekintett mintaadatok alapján az adatok hitelesnek tűnnek” – írta Aprianto a Twitteren. „Az időbélyeg 2009-2020 közötti.”

Az indonéz Kommunikációs és Informatikai Minisztérium, melyet Kominfo-nak is hívnak, csütörtökön bejelentette, hogy vizsgálja a bejelentéseket, miszerint 34,9 millió indonéz személyes adatait ellopták. Semuel A. Pangerapan, az Informatikai Alkalmazások Főigazgatója elmondta, hogy a minisztérium

„nem tudta megállapítani, hogy a tömeges személyes adatok kiszivárogtatása megtörtént-e”.

Pangerapan hozzátette, hogy a Kominfo részletes vizsgálatot fog végezni a jelentett adatszivárgás ügyében, és minél hamarabb közzéteszi az eredményeket. A minisztérium együttműködik a Nemzeti Kiber- és Kriptoügynökséggel, a Bevándorlási Főigazgatósággal és a Jogi és Emberi Jogi Minisztériummal.

„A Kommunikációs és Informatikai Minisztérium arra kéri a digitális platformokat és az adatkezelőket, hogy az alkalmazandó személyes adatvédelmi előírásoknak megfelelően erősítsék meg a felhasználók személyes adatainak védelmét, és garantálják az általuk üzemeltetett elektronikus rendszerek biztonságát” – közölte Pangerapan.

Aprianto szerint a mintaadatokat Bjorka tette közzé, aki 2022 szeptemberében szerzett hírnevet azzal, hogy 1,3 milliárd SIM-kártya adatait ellopta az indonéz Kommunikációs és Információs Technológiai Minisztérium szervereiről és a darkweben kínálta eladásra. Bjorkát gyanúsítják továbbá azzal, hogy 2022 augusztusában ellopott 17 millió indonéz PLN áramszolgáltató ügyfél személyes adatait. A Cyble, a cyberfenyegetésekkel foglalkozó hírszerző cég szerint Indonézia az egyik leginkább célkeresztbe kerülő délkelet-ázsiai ország a kibertámadások tekintetében. Csak 2022 első negyedévében több mint 11 millió támadás érte az országot.