+36304177429 info@datad.hu

Évi 79.790 adatbiztonsági incidens

Regisztráció ellenében immár hozzáférhető a Verizon 2015-ös adatbiztonsági (Data Breach) jelentése, amely 70 közreműködő cég és szervezet segítségével 61 országból összesítette és elemezte a 2014-es év 79.790 adatbiztonsági incidensét. https://news.verizonenterprise.com/2015/04/2015-data-breach-report-info/

1. A fordító nyöszörgései

Kezdjük mai blogbejegyzésünket azzal, hogy miért is nem olyan könnyű megtalálni az angol „data breach” kifejezés legjobb magyar fordítását. A Verizon szakemberei úgy definiálják, mint egy olyan biztonsági eseményt, amelynek során adatok valóban jogosulatlan kezekbe kerültek, és nem csupán ennek lehetősége állt fent. A „breach” szó magyar fordítása azonban a szóösszetételtől függően más és más lehet, a „breach of contract” például „szerződésszegés”-t, míg a „breach of peace” „csendháborítás”-t jelent. Értelmetlen lenne azonban a „data breach”-et akár „adatszegés”-nek, akár „adatháborítás”-nak fordítani, lehetne viszont

– a meghatározás figyelembe vételével – „adatlopás” vagy „adatszivárgás” vagy „sikeres adatszerzés„.

Kevéssé segít a magyar olvasóknak a másik angol kifejezés: „data compromise„, – amelyet a „data breach”-csel felcserélhetően használnak -, hiszen a magyarban a „kompromittál” szót a „gyanúba, rossz hírbe, szégyenbe kever” értelemben használjuk. Ezzel szemben az angol „compromise” szónak van egy ezzel rokon, mégis eltérő jelentése: „veszélynek tesz ki, sebezhetővé tesz”. A „data compromise” tehát olyan eseményt jelent, amelynek során adataink sebezhetővé válnak, veszélybe kerülnek. Végül az általános „adatbiztonság” mellett maradtam.

verizon-logo-big2. Verizon?

Ki is a Verizon, milyen cég, és mi jogosítja fel arra, hogy minden évben globális adatbiztonsági jelentést adjon ki?

A Verizon Communications Inc. egy New York-i központú cég, az Egyesült Államok legnagyobb wireless szolgáltatója. A cég neve a Veritas (igazság) és a Horizon (látóhatár) szavak összevonásából keletkezett. Enterprise üzletáguk többek között a Fortune 500 nagyvállalatok 99%-ának nyújt felhő alapú IT, biztonsági és mobilszolgáltatásokat a világ 150 országában. El lehet tehát képzelni, hogy tudnak egy keveset az adatbiztonságról.

3. Poénos

A jelentésbe beleolvasva azonnal feltűnik, hogy tréfás hangulatban írták, tele van jó poénokkal. Azt a tényt például, hogy 2014-ben került be igazán az adatlopás kifejezés a köztudatba – mivel a The New York Times az előző évi 125 helyett 2014-ben 700-nál is több cikkben foglalkozott nemzetközi adatlopási incidensekkel -, azzal támasztják alá, hogy ennek eredményeként ebben az évben kezdte édesanyjuk is megérteni, hogy mivel is foglalkoznak a cégnél: „Akkor ez az, amit csinálsz, kisfiam?

4. Támadott ágazatok

Blogunkban elemenként számolok be a jelentés fő fejezeteiről. Ma azt a táblázatot mutatom be a jelentésből, amely az adatlopás által érintett ágazatok sorrendjét ismerteti:

biztonsagi-incidensek-szama-agazatok-es-cegmeret-szerinti-bontasban